Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako brige držati pod kontrolom

Kako brige držati pod kontrolom

 Preterana zabrinutost može loše uticati na naše fizičko i psihičko zdravlje. Ona čak može dovesti do još većih problema nego što je problem oko kog se brinemo.

Kako umanjiti zabrinutost

 •  Nemojte se preterano izlagati lošim vestima. Ne morate znati baš sve o nečem lošem što se dešava. Preterana izloženost lošim vestima samo pojačava osećaj straha i beznadežnosti.

   Biblijsko načelo: „Slomljen duh oduzima snagu“ (Poslovice 17:22).

   „Čovek lako može upasti u zamku da stalno prati najnovije vesti koje šokiraju javnost, što je vrlo loša navika. Kad manje gledam vesti, mnogo manje se i brinem.“ (Džon)

   Za razmišljanje: Koliko često je zaista neophodno da budete u toku s najnovijim vestima?

 •  Držite se nekog ustaljenog ritma. Pokušajte da u neko ustaljeno vreme ustajete, jedete, obavljate neke kućne poslove i odlazite na spavanje. To će vam pomoći da se manje brinete i da imate osećaj da vodite normalan život.

   Biblijsko načelo: „Planovi marljivog čoveka sigurno će uspeti“ (Poslovice 21:5).

   „Kada je počela pandemija koronavirusa, neke ustaljene aktivnosti sam gurnuo u drugi plan i na kraju sam previše vremena trošio na zabavu. Ali kad sam shvatio da treba bolje da iskoristim vreme, napravio sam raspored šta svakog dana moram da uradim.“ (Džozef)

   Za razmišljanje: Da li se svakodnevno držite rutine koja vam na kraju dana pruža osećaj da ste nešto postigli?

 •  Usredsredite se na ono što je pozitivno. Ako stalno razmišljate šta bi se moglo desiti i zamišljate najgore scenarije, samo dolivate ulje na vatru i još više se brinete. Umesto toga, mnogo je bolje da razmislite o dve ili tri stvari zbog kojih ste zahvalni.

   Biblijsko načelo: „Budite zahvalni“ (Kološanima 3:15).

   „Čitanje Biblije mi pomaže da ne razmišljam o lošim vestima, već da se usredsredim na nešto pozitivno. Možda to zvuči kao neka izlizana fraza, ali stvarno je tako.“ (Lisa)

   Za razmišljanje: Da li obično razmišljate o nekim lošim stvarima koje vam se dešavaju i previđate ono što je lepo?

 •  Razmišljajte o drugima. Kad je čovek obuzet brigama, sklon je tome da se povuče u sebe. Ali nemojte to da radite, već razmišljajte kome biste mogli da pomognete.

   Biblijsko načelo: „Nemojte misliti samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4).

   „Srećna sam kad mogu nešto da učinim za druge. I oni se osećaju bolje, a i ja se manjem brinem. U stvari, nemam vremena da se brinem.“ (Marija)

   Za razmišljanje: Kome je od onih koje poznajete potrebna konkretna pomoć i šta biste u tom pogledu mogli da učinite?

 •  Pazite na svoje zdravlje. Redovno vežbajte, dovoljno se odmarajte i zdravo se hranite. Kada vodite računa o svom zdravlju, pozitivnije ćete gledati na život i nećete biti toliko zaokupljeni brigama.

   Biblijsko načelo: „Telesno vežbanje je korisno“ (1. Timoteju 4:8).

   „Moj sin i ja ne možemo biti napolju koliko bismo hteli. Zato svaki dan vežbamo u kući. To nas čini srećnijima i pomaže nam da se bolje slažemo.“ (Ketrin)

   Za razmišljanje: Da li treba da promenite navike što se tiče ishrane i da više vežbate da biste bili zdraviji?

 Pored ovih saveta, mnogima znače i biblijska obećanja o lepšoj budućnosti. Pogledajte članak pod naslovom „Šta će Božje Kraljevstvo postići?