Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li se ovaj svet bliži kraju? Šta je apokalipsa?

Da li se ovaj svet bliži kraju? Šta je apokalipsa?

 Na šta prvo pomislite kad čujete reč „apokalipsa“? Možda na katastrofu svetskih razmera ili na neku katastrofu koja bi značila kraj života na zemlji. Neki smatraju da svet ide ka tome, naročito kada čitaju novinske izveštaje poput sledećih:

  •   „Postoji realna mogućnost da dođe do nuklearnog rata – bilo slučajno, namerno ili jednostavno kao stvar nesporazuma“ (Bulletin of the Atomic Scientists).

  •   „Tokom protekle decenije bili smo svedoci zapanjujućeg niza razornih oluja, šumskih požara, suša, izbeljivanja koralnih grebena, toplotnih talasa i poplava širom sveta“ (National Geographic).

  •   „Najezde skakavaca u Africi najgore u poslednjih nekoliko decenija“ (The Associated Press).

 Da li će naša planeta biti uništena u nekoj globalnoj apokalipsi? Šta kaže Sveto pismo?

Da li će naša planeta biti uništena?

 Neće. Sveto pismo kaže da će naša planeta postojati zauvek (Propovednik 1:4). Bog neće uništiti zemlju već one koji je uništavaju (Otkrivenje 11:18).

Da li se ovaj svet bliži kraju?

 Prema onome što kaže Božja Reč, „svet“ koji će biti uništen odnosi se na ljude koji se ne obaziru na Boga već udovoljavaju svojim sebičnim željama. Kao što je to učinio u Nojevo vreme, Bog će uništiti „svet pun bezbožnih ljudi“ (2. Petrova 2:5; 3:7).

 U 1. Jovanovoj 2:17 piše: „Svet prolazi i njegove želje.“ Ovaj stih pokazuje da će Bog uništiti ljude koji uporno idu za svojim sebičnim željama, a ne našu planetu.

Kada će doći kraj?

 Sveto pismo ne kaže konkretno kada će doći kraj (Matej 24:36). Međutim, ono nagoveštava da je kraj blizu. U njemu je prorečeno sledeće:

 Mnogi se slažu s tim da se od 1914. godine stanje u svetu poklapa sa onim što je prorečeno u Svetom pismu i da je kraj blizu. Više informacija možete pronaći u člancima „Šta biblijska hronologija govori o 1914. godini?“ i „Šta je znak ’poslednjih dana‘ ili ’vremena kraja‘?

Šta je prema Svetom pismu apokalipsa?

 Grčka reč apokalipsis koja se pojavljuje u izvornom tekstu Svetog pisma u osnovi znači „otkrivanje“ ili „obelodanjivanje“. Ta reč se često odnosi na otkrivanje informacija koje su skrivene. Sveto pismo takođe govori o objavljivanju „Gospoda Isusa“, koje se odvija kad se Isus otkrije kao onaj ko ima moć da ukloni sve zlo sa zemlje i da nagradi one koji služe Bogu (2. Solunjanima 1:6, 7; 1. Petrova 1:7, 13).

 Poslednja knjiga u Svetom pismu zove se Apokalipsis, to jest Otkrivenje, zato što otkriva buduće događaje (Otkrivenje 1:1). Ona sadrži dobru vest i poruku koja pruža nadu (Otkrivenje 1:3). Ona govori o tome da će Bog ukloniti svu nepravdu i zemlju pretvoriti u raj. Kad to vreme dođe, više neće biti bola, patnje pa čak ni smrti (Otkrivenje 21:3, 4).

 Da li biste želeli da saznate nešto više o tim divnim obećanjima zabeleženim u Svetom pismu? Jehovini svedoci imaju besplatan program proučavanja Svetog pisma koji vam može biti od velike pomoći. Zašto već danas ne biste kontaktirali s njima?