Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Napad Rusije na Ukrajinu

Napad Rusije na Ukrajinu

 U ranim jutarnjim časovima 24. februara 2022, ruska vojska je napala Ukrajinu, uprkos naporima mnogih državnika da spreče ovaj rat. Kako će on uticati na čitav svet? Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je pre nekoliko dana: „Ne možemo ni pretpostaviti do kolike će patnje i razaranja ovaj rat dovesti, niti kako će uticati na bezbednost Evrope, ali i čitavog sveta.“

Kakvo je značenje ovakvih događaja prema Svetom pismu?

  •   Isus Hrist je prorekao vreme kada će ustati „narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo“ (Matej 24:7). U članku „Šta je znak ’poslednjih dana‘ ili ’vremena kraja‘?“ govori se o tome kako nam Sveto pismo, to jest Biblija otkriva da današnji ratovi predstavljaju ispunjenje Isusovih proročanstava.

  •   Biblijska knjiga Otkrivenje opisuje rat kao jahača na konju „plamene boje“, koji je došao da „uzme mir sa zemlje“ (Otkrivenje 6:4). U članku „Šta predstavljaju jahači Apokalipse?“ govori se o tome kako znamo da današnji ratovi predstavljaju ispunjenje ovog proročanstva.

  •   U knjizi proroka Danila prorečen je sukob između „kralja severa“ i „kralja juga“ (Danilo 11:25-45). U videu Ispunjeno proročanstvoDanilo 11. poglavlje, govori se o tome zašto možemo reći da Rusija i njeni saveznici predstavljaju kralja severa. a

  •   Otkrivenje takođe govori o ratu „koji će se dogoditi na veliki dan Svemoćnog Boga“ (Otkrivenje 16:14, 16). Međutim, to nije rat između nekih naroda, poput ovog koji je upravo započeo. U članku „Šta je Armagedon?“ govori se više o tom posebnom ratu, koji će se tek dogoditi.

Zašto se možemo nadati boljoj budućnosti?

  •   Biblija kaže da će Bog prekinuti „ratove po celoj zemlji“ (Psalam 46:9). U članku „Prava nada u bolje sutra“ govori se više o tome šta je Bog obećao za budućnost.

  •   Isus je učio svoje sledbenike da se mole da dođe Božje Kraljevstvo (Matej 6:9, 10). To Kraljevstvo vlada s neba i ostvariće Božju volju na zemlji, što uključuje i mir u celom svetu. Više o tome šta će sve Božje Kraljevstvo učiniti za ljude govori se u videu Šta je Božje Kraljevstvo?

 U Ukrajini ima više od 129 000 Jehovinih svedoka. Kao ni Svedoci iz drugih zemalja, ni oni se poput Isusa ne mešaju u politiku i ne učestvuju u ratovima (Jovan 18:36). Jehovini svedoci širom sveta propovedaju dobru vest o Kraljevstvu, koje će rešiti sve probleme čovečanstva, uključujući i ratove (Matej 24:14). Pozivamo vas da stupite u kontakt s njima kako biste saznali više o tome šta Biblija govori o budućnosti.

a Detaljno objašnjenje tog proročanstva nalazi se u člancima „’Kralj severa‘ u vreme kraja“ i „Ko je danas ’kralj severa‘?