Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

E+/taseffski/via Getty Images (Stock photo. Posed by model.)

BDITE!

Sve češći problem sa mentalnim zdravljem tinejdžera – šta o tome kaže Biblija

Sve češći problem sa mentalnim zdravljem tinejdžera – šta o tome kaže Biblija

 U ponedeljak, 13. februara 2023, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti iz Sjedinjenih Država objavili su izveštaj o mentalnom zdravlju američkih tinejdžera. U tom izveštaju je stajalo da se više od 40 posto srednjoškolaca bori sa dugotrajnim osećanjima tuge i beznađa.

 „Poznato nam je da se zdravlje mladih u poslednjih 10 godina pogoršalo“, rekla je dr Ketlin Etijer, direktorka Odseka za zdravlje adolescenata i dece školskog uzrasta u okviru spomenutih Centara. „Ali problemi sa mentalnim zdravljem i samoubilačkim mislima i ponašanjem kod tinejdžerki sada su veći nego ikada.“

 U izveštaju je stajalo:

  •   Više nego svaka deseta tinejdžerka (14 posto njih) bila je prisiljena na seks. „To je zaista alarmantno“, kaže dr Etijer. „Od deset tinejdžerki koje znate, barem jedna, a verovatno i više njih je nekada bilo silovano.“

  •   Skoro svaka treća tinejdžerka (30 posto njih) ozbiljno je razmišljala o samoubistvu.

  •   Od pet tinejdžerki skoro tri (57 posto njih) bori se s dugotrajnim osećanjima tuge i beznađa.

 Ovi podaci su zaista poražavajući. Mladost bi trebalo da bude najlepše i najbezbrižnije doba u životu. Šta može pomoći tinejdžerima da se izbore sa stresom? Šta o tome kaže Biblija?

Biblija tinejdžerima pruža konkretnu pomoć

 Biblija realno opisuje vreme u kom živimo. Ona kaže da su ovo „naročito teška vremena“ (2. Timoteju 3:1-5). Ali isto tako nudi aktuelne savete koji milionima tinejdžera širom sveta pomažu da se uspešno izbore sa svim problemima koje doživljavaju. Te savete možete naći u narednim člancima temeljenim na Bibliji.

 Za tinejdžere koji pomišljaju na samoubistvo

 Za tinejdžere koji se bore s depresijom, tugom ili negativnim emocijama

 Za tinejdžere koji doživljavaju vršnjačko nasilje ili su žrtve sajber-bulinga

 Za tinejdžere koji doživljavaju seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje

Konkretna pomoć iz Biblije za roditelje tinejdžera

 Biblija i roditeljima tinejdžera pruža konkretnu pomoć. Daje im savete kako da pomognu svojoj deci da izađu na kraj sa životnim problemima. Te savete možete naći u narednim člancima temeljenim na Bibliji.