Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Levo: Yasser Qudaih/Anadolu via Getty Images; desno: RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images

BDITE!

Kada će sukobi prestati – šta o tome kaže Biblija

Kada će sukobi prestati – šta o tome kaže Biblija

 „Sada je vreme za deeskalaciju i maksimalno uzdržavanje“, izjavio je Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, povodom direktnog napada Irana na Izrael u subotu 13. aprila 2024.

 Sukob na Bliskom istoku je samo jedan od mnogih širom sveta.

 „Danas u svetu ima najviše nasilnih sukoba od Drugog svetskog rata naovamo i njima je pogođeno dve milijarde ljudi – oko četvrtina čovečanstva“ (Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija, 26. januar 2023).

 Oružani sukobi se između ostalog vode u Izraelu, Gazi, Siriji, Azerbejdžanu, Ukrajini, Sudanu, Etiopiji, Nigeru, Mjanmaru i Haitiju. a

 Kada će sukobi prestati? Da li svetske vođe mogu doneti mir? Šta o tome kaže Biblija?

Svet u ratu

 Sukobi koji se danas vode širom sveta ukazuju na to da će uskoro doći kraj svim ratovima. Ti ratovi predstavljaju ispunjenje biblijskih proročanstava za naše vreme. Biblija naše dane naziva vremenom „svršetka ovog poretka“ (Matej 24:3).

  •   „Čućete ratni metež i vesti o ratovima [...] Ustaće narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo“ (Matej 24:6, 7).

 Pročitajte članak „Šta je znak ’poslednjih dana‘ ili ’vremena kraja‘?“ da biste saznali kako su današnji ratovi prorečeni u Bibliji.

Rat koji će okončati sve ratove

 Biblija je prorekla da će doći kraj svim današnjim sukobima. Međutim, to se neće ostvariti zahvaljujući ljudima, nego putem Armagedona, koji se u Bibliji naziva „[ratom] koji će se dogoditi na veliki dan Svemoćnog Boga“ (Otkrivenje 16:14, 16). Bog će nakon Armagedona ispuniti svoje obećanje i na zemlji će vladati trajan mir (Psalam 37:10, 11, 29).

 Da biste saznali više o Božjem ratu koji će okončati sve ratove, pročitajte članak „Šta je Armagedon?

a ACLED Conflict Index, “Ranking violent conflict levels across the world” (januar 2024).