Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Ostali ste bez posla? Šest biblijskih saveta koji vam mogu pomoći

Ostali ste bez posla? Šest biblijskih saveta koji vam mogu pomoći

 Gubitak posla nije samo finansijski udarac. To vas može emotivno slomiti i uzdrmati vašu porodicu. Pogledajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da prebrodite taj težak period. Oni se temelje na biblijskim načelima koja nikada ne zastarevaju.

 •   Razgovarajte s drugima o svojim osećanjima

   Biblijsko načelo: „Pravi prijatelj voli u svako doba“ (Poslovice 17:17).

   Ako ste ostali bez posla, možda ste tužni, ljuti ili se osećate izgubljeno. Možda čak mislite da ste potpuni promašaj. Razgovor s članovima porodice i bliskim prijateljima može vam pomoći da se osećate bolje. Oni vam takođe mogu dati dobre savete kako da nađete novi posao.

 •   Nemojte se previše brinuti

   Biblijsko načelo: „Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan, jer će sutrašnji dan imati svoje brige“ (Matej 6:34).

   Sveto pismo nas podstiče da planiramo unapred (Poslovice 21:5). S druge strane, savetuje nas da ne razmišljamo previše o tome šta bi se moglo dogoditi u budućnosti. Često se desi da se nerviramo oko stvari koje se na kraju nikada i ne dogode. Mnogo je bolje da se usredsredimo na to šta možemo sada uraditi.

   U Svetom pismu se nalaze mudri saveti koji vam mogu pomoći da se izborite sa stresom koji trenutno osećate. Pročitajte članak „Šta da radite kad ste pod stresom“.

 •   Smanjite troškove

   Biblijsko načelo: „Naučio sam kako da budem zadovoljan [...] i kad imam obilje i kad oskudevam“ (Filipljanima 4:12).

   Prilagodite se trenutnoj situaciji. Možda ćete morati da smanjite troškove kako biste živeli u granicama svojih mogućnosti. Nemojte se nepotrebno zaduživati (Poslovice 22:7).

   Neki saveti o tome kako da mudro raspolažete novcem nalaze se u članku „Kako živeti s manje novca“.

 •   Planirajte svoje vreme

   Biblijsko načelo: „Mudro koristite vreme“ (Kološanima 4:5).

   Iako više nemate radno vreme, dobro je da svakog dana isplanirate svoje aktivnosti i da se držite tog rasporeda. Tako ćete zadržati neki red u životu i bolje ćete se osećati.

 •   Budite prilagodljivi

   Biblijsko načelo: „Od svakog truda ima neke koristi“ (Poslovice 14:23).

   Budite spremni da radite nešto što dosad niste radili. To će možda biti posao koji je manje cenjen ili nije toliko plaćen.

 •   Nemojte odustati

   Biblijsko načelo: „Ujutru sej svoje seme i do večeri vredno radi svojom rukom. Jer ne znaš šta će uspeti“ (Propovednik 11:6).

   Nemojte sedeti skrštenih ruku. Razglasite svima da tražite posao. Recite to svojim rođacima, poznanicima, bivšim kolegama i komšijama. Raspitajte se u birou za nezaposlene, gledajte oglase i konkurse. Budite spremni da ćete ići na mnogo razgovora za posao i da ćete više puta predati svoj CV, to jest biografiju, pre nego što pronađete posao.