Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Drevni zapisi potvrđuju lokaciju jednog izraelskog plemena

Drevni zapisi potvrđuju lokaciju jednog izraelskog plemena

 Nakon što su Izraelci osvojili i podelili Obećanu zemlju, Biblija kaže da se deset porodica iz Manasijinog plemena naselilo zapadno od Jordana, odvojeno od ostatka plemena (Isus Navin 17:1-6). Postoje li arheološki dokazi u prilog tome?

 Prilikom jednog arheološkog iskopavanja 1910. godine, na području drevne Samarije pronađeni su delovi grnčarije, to jest ostrakoni. Na njima su na hebrejskom bili zapisani podaci o luksuznoj robi koja je dovožena u palatu u glavnom gradu. Roba je između ostalog sadržavala vino i ulje koje se koristilo u kozmetičke svrhe. Pronađeno je 102 ostrakona koji potiču iz osmog veka pre n. e., ali samo 63 je moguće u potpunosti pročitati. Međutim, kada se sakupe informacije sa svih 63 ostrakona dolazi se do imena porodica, a može se otkriti i ko je slao i primao robu.

 Vredno je spomenuti da su sve porodice sa Samarijskog ostrakona pripadale Manasijinom plemenu. Jedna knjiga koja se bavi biblijskom arheologijom kaže da ovo otkriće predstavlja „vanbiblijsku sponu između porodica Manasijinog plemena i područja za koje se u Bibliji kaže da su ga naseljavale“ (NIV Archaeological Study Bible).

Natpis u kom se spominje žena po imenu Nuja, koja potiče iz Manasijinog plemena

 Samarijski ostrakon potvrđuje istinitost onoga što je biblijski pisac Amos rekao svojim savremenicima koji su bili imućni: „Pijete vino iz pehara i mažete se najboljim uljima“ (Amos 6:1, 6). Ovaj ostrakon takođe potvrđuje da su se vino i ulje zaista uvozili na području gde je živelo deset porodica iz Manasijinog plemena.