Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Anton Petrus/Moment via Getty Images

BDITE!

Da li je svetski rat neizbežan – šta o tome kaže Biblija

Da li je svetski rat neizbežan – šta o tome kaže Biblija

 Proteklih 30 godina, mnogi su smatrali da je situacija u svetu stabilna i da čak ide nabolje. Međutim, nedavni događaji ukazuju na nešto suprotno.

  •   „Dok Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru preko libanske granice, dešavanja u Gazi prete da prerastu u sukob koji će zahvatiti i zemlje u regionu.“ (Rojters, 6. januar 2024)

  •   „Dok grupe koje kontroliše napadaju s raznih položaja i njegov nuklearni program dobija zamah, Iran predstavlja novu pretnju Zapadu – ovog puta s Rusijom i Kinom kao svojim saveznicima.“ (The New York Times, 7. januar 2024)

  •   „Ruski napadi nastavljaju da razaraju Ukrajinu“ (UN News, 11. januar 2024).

  •   „Rastuća ekonomska i vojna moć Kine, buđenje nacionalnog ponosa Tajvana i zategnuti odnosi između Pekinga i Vašingtona stvaraju pogodno tlo za krizu.“ (The Japan Times, 9. januar 2024)

 Da li Biblija kaže nešto o današnjoj svetskoj nestabilnosti? Hoće li ona voditi do svetskog rata?

Biblija je prorekla današnje događaje

 Biblija nije prorekla neki konkretan rat koji se danas dešava. Međutim, prorekla je da će mir biti uzet sa zemlje i da će naše vreme obeležiti brojni ratovi (Otkrivenje 6:4).

 U knjizi proroka Danila je zapisano da će se „u vreme kraja“ svetske sile sukobljavati, to jest boriti za prevlast. Ta borba uključuje razmetanje vojnom moći i trošenje velikog „blaga“, ili značajnih finansijskih sredstava na naoružanje (Danilo 11:40, 42, 43).

Rat koji je na pomolu

 Biblija pokazuje da će se situacija u svetu pogoršati pre nego što se promeni nabolje. Isus je prorekao da će biti „velika nevolja kakve nije bilo od početka sveta“ (Matej 24:21). Vrhunac te „velike nevolje“ biće rat koji se naziva Armagedon i za koji se kaže da je to „rat koji će se dogoditi na veliki dan Svemoćnog Boga“ (Otkrivenje 16:14, 16).

 Međutim, Armagedon neće uništiti čovečanstvo, već će ga spasti. Putem tog rata, Bog će uništiti ljudske vlasti, koje su odgovorne za brojne ratove. Da biste saznali kako će Armagedon doneti trajni mir, pročitajte sledeće članke: