Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li je Jovan Krstitelj stvarno postojao?

Da li je Jovan Krstitelj stvarno postojao?

 Jevanđelja pominju čoveka po imenu Jovan Krstitelj, koji je propovedao Božje Kraljevstvo u Judeji. Da li je biblijski zapis o ovom čoveku tačan? Slede neke činjenice.

  •   Sveto pismo kaže: „U to vreme pojavio se Jovan Krstitelj i propovedao u Judejskoj pustinji: ’Pokajte se, jer se približilo nebesko kraljevstvo‘ “ (Matej 3:1, 2). Da li svetovni izvori mogu da potvrde ovaj zapis? Mogu.

     Istoričar iz prvog veka Josif Flavije opisao je čoveka po imenu Jovan, „zvanog Krstitelj“, koji je „pozivao [...] Jevreje da se posvete upražnjavanju vrline“, da budu vođeni „najdubljim poštovanjem prema Bogu, te da takvi budu kršteni“ (Judejske starine, knjiga XVIII).

  •   Sveto pismo dalje navodi da je Jovan prekorio Iroda Antipu, koji je vladao Galilejom i Perejom. Irod je tvrdio da je Judejac koji se drži Mojsijevog zakona. Jovan ga je kritikovao zato što je oženio Irodijadu, ženu svog polubrata (Marko 6:18). Osim biblijskih, i za ovaj detalj postoje i drugi dokazi.

     Istoričar Josif kaže da se Antipa „zaljubio u Irodiju“ i da se „usudio da sa njom govori o braku“. Ona je prihvatila njegovu bračnu ponudu i napustila svog muža kako bi se udala za Antipu.

  •   Sveto pismo kaže da su „kod njega [Jovana] dolazili ljudi iz Jerusalima, iz cele Judeje i iz područja oko Jordana i on ih je krštavao u reci Jordanu“ (Matej 3:5, 6).

     Josif potvrđuje i ovaj detalj kada piše da se „veliko mnoštvo“ okupilo oko Jovana „jer su bili veoma potreseni i duboko zadovoljeni slušajući ovakve Jovanove reči“.

 Jasno je da je istoričar iz prvog veka Josif smatrao da je Jovan Krstitelj stvarna osoba, a ta činjenica sigurno znači i nama danas.