Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Anemija – uzroci, simptomi i lečenje

Anemija – uzroci, simptomi i lečenje

 „Kao tinejdžerka sam imala anemiju“, kaže Bet. „Bila sam bezvoljna i brzo sam se umarala. Bolele su me kosti i bilo mi je teško da se koncentrišem. Lekar mi je prepisao preparate koji sadrže gvožđe. Pila sam ih, a poboljšala sam i ishranu. Ubrzo sam se bolje osećala.“

 Betin zdravstveni problem je čest. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), anemiju ima dve milijarde ljudi – oko 30 posto svetske populacije. Procenjeno je da je u zemljama u razvoju 50 posto trudnica i 40 posto dece predškolskog uzrasta anemično. a

 Anemija, to jest malokrvnost, može imati ozbiljne posledice. U teškim slučajevima, može voditi do srčanih problema, pa čak i do srčane insuficijencije. U nekim zemljama, anemija je „uzrok i do 20 posto mortaliteta majki“, navodi SZO. Bebe čije majke imaju anemiju usled nedostatka gvožđa, najčešćeg oblika anemije, mogu biti rođene pre vremena ili s malom telesnom težinom. Malokrvna deca sporije napreduju i mogu biti podložna infekcijama. Pa ipak, anemija usled nedostatka gvožđa može se sprečiti i lečiti. b

Šta je anemija?

 Anemija je zdravstveno stanje. Jednostavno rečeno, osobe sa anemijom nemaju dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Razlozi za to su razni. Zapravo, naučnici su utvrdili više od 400 vrsta anemije! Anemija može biti privremena ili hronična, blaga ili teška.

Šta dovodi do anemije?

 Anemija ima tri glavna uzroka:

 •   Gubitak krvi smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca u telu.

 •   Telo ne proizvodi dovoljan broj zdravih crvenih krvnih zrnaca.

 •   Telo razara crvena krvna zrnca.

 Anemija usled nedostatka gvožđa smatra se najšire rasprostranjenim oblikom anemije u svetu. Kada u telu nema dovoljno gvožđa, ono ne može stvarati dovoljno normalnog hemoglobina, materije unutar crvenih krvnih zrnaca koja im omogućava da prenose kiseonik.

Koji su simptomi anemije usled nedostatka gvožđa?

 U početku, anemija može biti blaga, čak i neprimetna. Premda simptomi mogu varirati, anemija usled nedostatka gvožđa uključuje sledeće simptome:

 •   Prekomerni umor

 •   Hladne ruke i stopala

 •   Slabost

 •   Bledilo kože

 •   Glavobolja i vrtoglavica

 •   Bolovi u grudima, ubrzan rad srca, kratak dah

 •   Krti nokti

 •   Slab apetit, naročito kod odojčadi i male dece

 •   Želja da se jede led, skrob, pa čak i blato

Ko je u opasnosti?

 Žene su podložnije anemiji koja nastaje usled nedostatka gvožđa jer gube krv tokom menstruacije. Trudnice su naročito pod rizikom ako u njihovoj ishrani nema dovoljno folata, folne kiseline i B vitamina.

 Bebe rođene prevremeno ili s malom telesnom težinom koje ne dobijaju dovoljno gvožđa preko majčinog mleka ili mlečne formule, to jest veštačkog mleka.

 Deca koja nemaju raznovrsnu zdravu ishranu.

 Vegetarijanci čija se ishrana sastoji od namirnica koje nisu bogate gvožđem.

 Hronični bolesnici, kao što su oni koji imaju oboljenja krvi, karcinom, otkazivanje bubrega, čir koji sporo krvari ili određene infekcije.

Kako lečiti anemiju

 Ne mogu se svi oblici anemije sprečiti ili izlečiti. Ali one koje nastaju usled nedostatka gvožđa ili vitamina, obično se mogu sprečiti ili izlečiti zdravom ishranom kojom se obezbeđuje unos sledećih materija:

 Gvožđe. Može se naći u mesu, pasulju, sočivu i povrću tamnozelenih listova. c Može biti korisno i pripremati hranu u metalnim posudama, jer kako neke studije pokazuju to može povećati sadržaj gvožđa u namirnicama.

 Folati. Nalaze se u voću, povrću tamnozelenih listova, grašku, pasulju, siru, jajima, ribi, bademu i kikirikiju. U nekim zemljama se mogu naći i u proizvodima koji su obogaćeni vitaminima, primera radi, u hlebu, žitaricama, testenini i pirinču. Sintetički oblik folata je folna kiselina.

 Vitamin B12. Nalazi se u mesu, mlečnim proizvodima, žitaricama obogaćenim vitaminima, kao i u proizvodima od soje.

 Vitamin C. Nalazi se u južnom voću i sokovima, paprici, brokoliju, paradajzu, dinji i jagodama. Hrana bogata vitaminom C pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe.

 Namirnice se razlikuju od podneblja do podneblja. Zato se raspitajte koje domaće namirnice sadrže potrebne hranljive materije. To je važno ako ste žena, naročito ako ste trudni ili planirate trudnoću. Kada vodite računa o sopstvenom zdravlju, manja je verovatnoća da će vaša beba biti anemična. d

a Prema SZO, Srbija spada u grupu država u kojoj je anemija umeren zdravstveni problem, što znači da problem sa anemijom ima od 20-39,9 posto dece predškolskog uzrasta (6-59 meseci) i žena u fertilnom dobu (15-49 godina).

b Informacije koje se odnose na ishranu uzete su prvenstveno od Klinike Mejo i iz enciklopedije The Gale Encyclopedia of Nursing and Allied Health. Ukoliko sumnjate da imate anemiju obratite se stručnjaku.

c Posavetujte se sa lekarom pre nego što uzmete preparate gvožđa ili ih date deci. Previše gvožđa može oštetiti jetru i dovesti do drugih problema.

d Doktori ponekad leče anemiju tako što daju transfuziju krvi, što za Jehovine svedoke nije prihvatljiv način lečenja (Dela apostolska 15:28, 29).