Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako živeti s manje novca

Kako živeti s manje novca

 Da li su se zbog finansijske krize vaši prihodi smanjili i sada morate da živite s manje novca? Pandemije, elementarne nepogode, politički nemiri i oružani sukobi preko noći mogu poremetiti ekonomiju. Iako neočekivani gubitak prihoda može biti izvor velikog stresa, praktični saveti zasnovani na mudrosti koja se nalazi u Bibliji mogu vam u toj situaciji biti od velike pomoći.

1. Prihvatite nove okolnosti.

 Biblijsko načelo: „Naučio sam kako da budem zadovoljan [...] i kad imam obilje i kad oskudevam“ (Filipljanima 4:12).

 U situaciji kada raspolažete s manje novca nego ranije, veoma je važno da se prilagodite novim okolnostima. Što pre prihvatite realnost, to će biti lakše i vama i vašoj porodici da se snađete u novonastaloj situaciji.

 Raspitajte se da li imate pravo na neku pomoć koju pruža država ili neka humanitarna organizacija. Nemojte to odlagati, budući da je rok za podnošenje molbi u takvim situacijama često ograničen.

2. Uključite sve članove porodice.

 Biblijsko načelo: „Namere propadaju kad nema dogovora, a uspevaju kad ima mnogo savetnika“ (Poslovice 15:22).

 Otvoreno razgovarajte o novonastaloj situaciji sa svojim bračnim drugom i sa decom. To će svima u porodici pomoći da razumeju zašto neke stvari moraju da se menjaju i da se tome prilagode. Ako svi budu štedljivi, više toga ćete moći da uradite sa novcem koji imate.

3. Napravite budžet.

 Biblijsko načelo: „Ko od vas, kad želi da gradi kulu, najpre ne sedne i proračuna trošak da vidi da li ima čime da je dovrši“ (Luka 14:28).

 Kada su vam prihodi smanjeni, veoma je važno da znate na šta vam sve odlazi novac. Napravite budžet tako što ćete najpre zapisati koliko mislite da će biti vaša mesečna primanja. Zatim zapišite koliko vam novca odlazi na račune i druge stvari čak i ako znate da to mora da se menja. Pokušajte da u mesečne troškove uključite i jednu sumu novca koju želite da sačuvate za nepredviđene situacije.

 Savet: Kad beležite troškove, nemojte zaboraviti da u to uključite i novac koji trošite na neke sitnice. Možda ćete se iznenaditi kad shvatite koliko u toku meseca potrošite na takve stvari. Na primer, kada je sve svoje troškove stavio na papir, jedan čovek je shvatio da svake godine potroši po nekoliko stotina dolara samo na žvake.

4. Razvrstajte troškove po važnosti i promenite neke stvari.

 Biblijsko načelo: „Prosuditi šta je najvažnije“ (Filipljanima 1:10).

 Uporedite prihode sa rashodima i zatim razmislite na šta biste mogli da trošite manje novca ili čega biste mogli da se odreknete kako biste ostali u okviru svog budžeta. Evo nekih predloga:

  •   Prevoz. Ako imate više automobila, da li biste jedan mogli da prodate? Ako je u pitanju luksuzni model, da li biste mogli da pređete na neki ekonomičniji? Da li biste mogli da koristite gradski prevoz ili bicikl? Tako vam automobil više neće ni biti potreban.

  •   Zabava. Da li biste barem na neko vreme mogli da otkažete usluge kablovskih operatera? Možete li da pronađete neku jeftiniju alternativu? Na primer, da li biste mogli da besplatno preko interneta čitate neku knjigu ili da pogledate neki film?

  •   Računi. Porazgovarajte u okviru porodice kako možete smanjiti račune za vodu, struju i gorivo. Možda izgleda beznačajno gasiti nepotrebna svetla ili se kraće tuširati, ali takve navike štede novac.

  •   Hrana. Nemojte jesti po restoranima već kuvajte kod kuće. Planirajte šta ćete kuvati i ukoliko je moguće kuvajte za više dana. Pre nego što krenete u kupovinu napravite spisak tako da ne biste kupovali ono što vam ne treba. Kupujte sezonsko voće i povrće jer je obično jeftinije. Izbegavajte grickalice i brzu hranu. Razmislite o tome da li biste mogli da gajite povrće ako imate svoju baštu.

  •   Odeća. Nemojte kupovati garderobu da biste pratili modu. Kupujte samo onda kad treba da zamenite iznošenu odeću. Pratite sezonska sniženja ili u prodavnicama sa polovnom robom kupujte odeću u dobrom stanju. Ako vam vremenske prilike i okolnosti dozvoljavaju, sušite veš prirodnim putem jer ćete tako smanjiti troškove koje vam pravi mašina za sušenje veša.

  •   Planirane kupovine. Pre nego što nešto kupite, pitajte se: „Mogu li to sebi priuštiti? Da li mi to zaista treba?“ Da li biste mogli da odložite kupovinu ili zamenu električnih aparata, elektronskih uređaja ili automobila? S druge strane, da li biste mogli da prodate ono što vam više ne treba? Tako ćete pojednostaviti sebi život i dopuniti kućni budžet.

 Savet: Kada vam se prihodi drastično smanje, možda ćete imati dodatnu motivaciju da prestanete da pušite, da se kockate ili da pijete. Tako ćete popraviti ne samo svoje finansijsko već i zdravstveno stanje.

5. Obratite pažnju na svoju duhovnost.

 Biblijsko načelo: „Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3).

 U Bibliji nalazimo sledeći razuman savet: „Mudrost je zaštita, a i novac je zaštita. Ali je prednost znanja i mudrosti u tome što čuvaju život onome ko ih ima“ (Propovednik 7:12). Takvu mudrost nalazimo u Bibliji. Mnogi koji se vode njenim načelima uvideli su da im to pomaže da ne budu previše opterećeni finansijama (Matej 6:31, 32).