Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 5. DEO

Kako upoznati Boga

Kako upoznati Boga

KADA tražiš neki savet, zar se ne obraćaš nekome ko je pouzdan? Ako savet dolazi iz izvora kome možeš verovati, sigurno ćeš biti spremniji da ga primeniš, bilo da od toga imaš trenutne koristi ili ne. Ako stvarno želiš da imaš koristi od praktičnih saveta iz Biblije, moraš upoznati njenog Autora. Čak bi mogao da postaneš njegov ’prijatelj‘! (Isaija 41:8DK).

Božje ime na hebrejskom u knjizi Isaije

2 Ako želiš da se sprijateljiš s nekim, bez sumnje bi želeo da znaš kako se on zove. Da li Bog Biblije ima ime? On je objavio: „Ja sam Jehova, to je ime moje, i ja slave svoje neću drugom dati, niti hvale svoje idolima“ (Isaija 42:8). On se zove „Jehova“, a na hebrejskom se piše יהוה (čita se zdesna nalevo). To ime se u Hebrejskim spisima Biblije pojavljuje skoro 7 000 puta. Smatra se da Božje ime znači „on prouzrokuje da postane“, što pokazuje da Jehova prouzrokuje da on sam postane sve što je potrebno ili da ono što je stvorio postane šta god je potrebno da bi izvršio svoje namere. Štaviše, u hebrejskom jeziku njegovo ime stoji u jednom gramatičkom obliku koji označava akciju koja je u toku. Šta to znači? To nam govori da je Jehova prouzrokovao i da i dalje prouzrokuje da on sam postane sve što je potrebno da bi izvršio svoje namere. On je živi Bog, a ne neka bezlična sila!

3 Jehova je postao Stvoritelj (Postanje 1:1). On je ’živi Bog, koji je stvorio nebo i zemlju i more i sve što je u njima‘ (Dela apostolska 14:15). Jehova je stvorio sve, uključujući i prvi ljudski par, Adama i Evu. Zato je Bog ’izvor života‘ (Psalam 36:10). On je takođe postao Podržavalac života. Zato on „sebe nije ostavio bez svedočanstva čineći dobro, dajući vam kišu s neba i plodna razdoblja, do sitosti puneći vaša srca jelom i  veseljem“ (Dela apostolska 14:17). U Africi i Aziji mnogi obožavaju svoje pretke zato što su od njih dobili život. Zar takvi ne treba da osećaju još veću zahvalnost prema Stvoritelju i Podržavaocu života, prema Onome ko je stvorio prvi ljudski par i podario mu sposobnost razmnožavanja? Meditiranje o toj činjenici navešće te da usklikneš: „Dostojan si, Jehova, Bože naš, da primiš slavu i čast i moć, jer si ti sve stvorio, i tvojom voljom to postade i stvoreno je“ (Otkrivenje 4:11).

4 Preko stranica Biblije možeš upoznati svog Stvoritelja Jehovu i saznati kakav je on Bog. Ona otkriva da je ’Bog ljubav‘ (1. Jovanova 4:16; Izlazak 34:6, 7). Dok čitaš Bibliju od Postanja do Otkrivenja, pronaći ćeš brojne izveštaje koji pokazuju da je on zaista Bog pun ljubavi. Zašto ne bi stvorio naviku da svakog dana čitaš Božju Reč kako bi upoznao svog Stvoritelja? Pažljivo proučavaj Bibliju uz pomoć onih koji znaju šta stoji u njoj (Dela apostolska 8:26-35). Čineći to, takođe ćeš videti da je on Bog pravde koji neće zauvek podnositi zlo (Ponovljeni zakoni 32:4). Čoveku nije lako da sačuva ravnotežu između ljubavi i pravde, ali Jehova ih svojom mudrošću drži u savršenoj ravnoteži (Rimljanima 11:33; 16:27). Kao Svemoćni Bog, on ima silu da uradi sve što želi kako bi izvršio svoje namere (Postanje 17:1). Pokušaj da primeniš mudre savete koje pronađeš u Bibliji, i tako ćeš još više ceniti svog Stvoritelja, i razumećeš da su njegovi saveti uvek za našu korist.

Zašto se ne bi obratio Jehovi u molitvi?

5 Postoji još jedan način da se približiš Bogu — putem molitve. Jehova ’sluša molitve‘ (Psalam 65:3). On može „učiniti neizmerno više od svega što tražimo ili zamislimo“ (Efešanima 3:20). Ipak, šta bi mislio o nekom „prijatelju“ koji ti se obrati samo kad mu nešto treba? Verovatno ne bi imao neko posebno mišljenje o njemu. Prema tome, prednost molitve ćeš bez sumnje koristiti ne samo da moliš Boga za ono što ti je potrebno već i da mu se zahvaljuješ i da ga hvališ (Filipljanima 4:6, 7; 1. Solunjanima 5:17, 18).