Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 4. PRIČA

Ona je donela radost svom ocu i Jehovi

Ona je donela radost svom ocu i Jehovi

Šta je Jeftaj obećao Jehovi?

Jeftajevu ćerku su svake godine posećivale drugarice

Da li vidiš ovu devojčicu na slici? — To je ćerka čoveka koji se zvao Jeftaj. Biblija nam ne kaže kako se zvala, ali govori da je ona obradovala svog tatu i Jehovu. Hajde da saznamo nešto o njoj i njenom ocu, Jeftaju.

Jeftaj je bio dobar čovek i svojoj ćerki je često pričao o Jehovi. Bio je takođe snažan i dobar vođa. Zato su ga Izraelci izabrali da ih vodi u borbi protiv neprijatelja.

Jeftaj je molio Jehovu da mu pomogne i dao je jedno obećanje: Ako pobedi, onda će prvu osobu koja izađe iz njegove kuće dati Jehovi da mu služi. Ta osoba će do kraja života biti u Božjem domu, to jest svetom šatoru. To je  mesto gde su ljudi odlazili da slave Boga, kao što mi slavimo Boga kada idemo na naše sastanke. Znaš li šta se desilo? Jeftaj je pobedio u borbi! Da li znaš ko mu je izašao u susret kad se vratio kući? —

Bila je to njegova ćerka, koja je sada već bila velika. Imao je samo nju, a sada su morali da se razdvoje. Zbog toga je bio veoma tužan. Ali dao je obećanje. Zato mu je ćerka odmah rekla: ’Tata, dao si obećanje Jehovi i treba da ga ispuniš.‘

Iako joj nije bilo lako, Jeftajeva ćerka je učinila ono što je njen tata obećao

I Jeftajeva ćerka je bila tužna. U Božjem domu se nije mogla udati i imati decu. Ali bilo joj je jako važno da njen tata ispuni obećanje i obraduje Jehovu. To joj je bilo važnije od toga da ima muža i decu. Zato je otišla u Božji dom da bi tamo služila do kraja života.

Da li je donela radost svom ocu i Jehovi? — Naravno da jeste! Ako kao Jeftajeva ćerka slušaš i voliš Jehovu, tvoji mama i tata i Jehova biće veoma srećni.