Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pismo Vodećeg tela

Pismo Vodećeg tela

Svima koji vole Jehovu:

Na regionalnom kongresu „Božansko ime“ održanom 1971. bilo je objavljeno nekoliko novih publikacija. Braća i sestre su bili oduševljeni i rekli su da su te publikacije „nadmašile sva očekivanja“. Govoreći o knjizi „Narodi će znati da sam ja Jehova“ – Kako?, jedan brat je rekao: „Nikada ranije nismo dobili tako zanimljiv uvid u ono što će se dogoditi u budućnosti!“ Ali zašto je ta knjiga izazvala takvo oduševljenje? Zato što je u njoj bilo objavljeno novo objašnjenje proročanstava koja se nalaze u knjizi proroka Jezekilja i tiču se budućnosti celokupnog čovečanstva.

U godinama koje su usledile nakon objavljivanja te knjige, broj Božjih slugu je znatno porastao – sa milion i po na više od osam miliona (Is. 60:22). Među njima se govori više od 1 000 jezika (Zah. 8:23). Mnogi od njih nikada nisu imali priliku da proučavaju knjigu u kojoj se detaljno razmatraju proročanstva koja je zapisao prorok Jezekilj.

Osim toga, u decenijama nakon 1971, duhovno svetlo je bilo sve jače, tako da smo još bolje razumeli mnoga biblijska učenja (Posl. 4:18). Recimo, 1985. razumeli smo šta znači to što su „druge ovce“ proglašene pravednima kao Božji prijatelji (Jov. 10:16; Rimlj. 5:18; Jak. 2:23). Zatim smo 1995. uvideli da će ljudi biti prosuđeni kao „ovce“ ili „jarci“ tek tokom predstojeće „velike nevolje“ (Mat. 24:21; 25:31, 32). Sve ove izmene uticale su na to kako sada razumemo knjigu proroka Jezekilja.

„Sine čovečji, dobro gledaj, pažljivo slušaj i obrati pažnju na sve što ću ti pokazati, jer si zato doveden ovde.“ (JEZEKILJ 40:4)

Poslednjih godina, duhovno svetlo sve jače svetli. Na primer, mnoge pouke iz Isusovih poređenja danas su nam kristalno jasne. Neka od njegovih poređenja se odnose na događaje koji će se uskoro odigrati tokom velike nevolje, koja se brzo približava. Slično tome, bolje smo razumeli i određena proročanstva iz Jezekiljeve knjige. Među njima su i proročanstva o Gogu iz zemlje Magog (38. i 39. poglavlje), o čoveku sa priborom za pisanje (9. poglavlje), o dolini punoj suvih kostiju i o simboličnom sastavljanju dva pruta (37. poglavlje). Zbog svega toga je trebalo korigovati objašnjenja koja su pre toliko godina izneta u knjizi o Jezekiljevom proročanstvu.

Sasvim je razumljivo što su se mnoge Jehovine sluge pitale kada ćemo dobiti knjigu u kojoj se nalazi najnovije objašnjenje Jezekiljevih proročanstava. Ta očekivanja ispunjena su objavljivanjem knjige Napokon će svi služiti Jehovi!, koja sadrži 22 poglavlja. Dok budete čitali ovu knjigu i duboko razmišljali o predivnim slikama koje se u njoj nalaze, sigurno ćete biti oduševljeni obimom istraživačkog rada koji je uložen u njenu pripremu. Duboko smo razmišljali i gorljivo smo se molili kako bismo utvrdili zašto je Jehova nadahnuo sastavljanje fascinantne knjige proroka Jezekilja. Pažljivo smo razmatrali pitanja kao što su: Šta su Jezekiljevi savremenici mogli naučiti iz njegove knjige i šta mi danas možemo naučiti? Koja proročanstva govore o događajima koji tek treba da uslede? Da li možemo očekivati da u Jezekiljevoj knjizi naiđemo na proročanske predslike? Odgovori na ova pitanja će nam pomoći da još bolje razumemo ovu biblijsku knjigu koja je već dugo predmet velikog interesovanja.

 Knjiga proroka Jezekilja – od početka do kraja – kod čitalaca produbljuje strahopoštovanje prema nebeskom delu Jehovine organizacije. Nema sumnje da su njeni čitaoci takođe zadivljeni visokim merilima koja je Jehova postavio i za one na nebu i za one na zemlji koji žele da mu služe na ispravan način. Knjiga koju upravo čitate pomoći će vam da još više cenite ono što je Jehova učinio za svoje sluge, kao i ono što će učiniti za njih u bliskoj budućnosti. Sigurno ćete primetiti da se u njoj često ističu dve glavne misli. Kao prvo, da bismo ugodili Jehovi, neophodno je da ga poznajemo i prihvatamo kao Vrhovnog Vladara. Kao drugo, moramo služiti Jehovi onako kako on želi i dovesti svoj život u sklad s njegovim uzvišenim merilima.

Svim srcem želimo da ova publikacija ojača vašu rešenost da služite Jehovi na način koji donosi slavu njegovom velikom i svetom imenu. Nadamo se da će vam ona pomoći da željno iščekujete vreme kada će svi narodi morati da priznaju da Jehova ima vrhovnu vlast (Jezek. 36:23; 38:23).

Uvereni smo da će vas Jehova, naš brižni Otac, bogato nagraditi dok se trudite da razumete knjigu koju je prorok Jezekilj napisao pod njegovim nadahnućem.

Vaša braća,

Vodeće telo Jehovinih svedoka