Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Jedan veoma važan kongres održan 1919. bio je upečatljiv dokaz da je Božji narod napokon izbavljen iz Vavilona Velikog

 OKVIR 9B

Zašto 1919?

Zašto 1919?

Zašto smatramo da je Božji narod 1919. bio izbavljen iz Vavilona Velikog? Na takav zaključak nas navode biblijska proročanstva i istorijske činjenice.

Biblijska proročanstva i istorijske činjenice nedvosmisleno pokazuju da je Isus počeo da vlada na nebu kao Kralj 1914, čime su počeli poslednji dani Sataninog poretka na zemlji. Šta je Isus uradio nakon što je postao Kralj? Da li je odmah izbavio svoje sluge iz Vavilona Velikog? Da li je 1914. postavio svog „vernog i razboritog roba“ i započeo sa žetvom? (Mat. 24:45).

Po svemu sudeći, nije. Nemojmo zaboraviti da je apostol Petar pod Božjim nadahnućem rekao da će sud početi od „Božjeg doma“ (1. Petr. 4:17). Slično tome, prorok Malahija je ukazao na vreme kada će Jehova doći u svoj hram sa svojim Sinom, za koga se kaže da je „glasnik saveza“ (Mal. 3:1-5). To vreme će predstavljati period čišćenja i ispitivanja. Da li istorijske činjenice govore u prilog ovim proročanstvima?

 Naravno! Period od 1914. do početka 1919. predstavljao je teško vreme tokom kog su Istraživači Biblije, kako su se Jehovini svedoci tada zvali, bili ispitani i pročišćeni. Godine 1914. mnogi u Božjem narodu su bili razočarani što nije došao kraj ovog zlog sveta, kao što su to očekivali. Razočaranje se produbilo 1916, kada je umro Čarls Rasel, koji je revno predvodio Božji narod. Neki koji su bili previše vezani za brata Rasela nisu želeli da sarađuju s bratom Džozefom Raterfordom, koji je došao na njegovo mesto. Nesloga je dostigla vrhunac i 1917. skoro da je došlo do razdora u našoj organizaciji. Zatim su 1918. brat Raterford i sedmorica njegovih saradnika na osnovu lažnih optužbi bili osuđeni na zatvorske kazne, iza čega je po svemu sudeći stajalo sveštenstvo. Glavno sedište u Bruklinu bilo je zatvoreno. Jasno je da Božji narod još uvek nije bio oslobođen iz Vavilona Velikog.

Međutim, šta se dogodilo 1919? Došlo je do neočekivanog preokreta. Početkom te godine, brat Raterford i njegovi saradnici pušteni su iz zatvora. Oni su odmah prionuli na posao! Veoma brzo su organizovali održavanje jednog važnog kongresa, kao i objavljivanje novog časopisa, Zlatni vek (danas Probudite se!), koji je bio namenjen za službu propovedanja. Osim toga, u svakoj skupštini postavljen je nadglednik koji je organizovao službu propovedanja i podsticao druge da učestvuju u njoj. Iste godine počeo je da izlazi Bilten (danas Hrišćanski život i služba propovedanja – radna sveska), koji je bio dragoceno sredstvo za organizovanje službe propovedanja.

Na šta je sve to ukazivalo? Bilo je jasno da je Hrist oslobodio svoj narod iz ropstva Vavilonu Velikom. On je postavio svog „vernog i razboritog roba“ i žetva je započela. Od 1919, za koju se ispostavilo da je prelomna godina, propovedanje je napredovalo u neverovatnim razmerama.