Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 8. POGLAVLJE

Moć obnavljanja — Jehova ’sve čini novo‘

Moć obnavljanja — Jehova ’sve čini novo‘

1, 2. Koji gubici danas utiču na ljudsku porodicu, i kako oni utiču na nas?

DETE je izgubilo ili polomilo omiljenu igračku i tužno plače. Glas je srceparajuć! Međutim, da li si ikada video kako se lice deteta ozari kada ponovo dobije od roditelja ono što je izgubilo ili polomilo? Za roditelja je to možda samo pitanje toga da pronađe igračku ili da je popravi. Ali dete je jako radosno i zadivljeno. Ono što je izgledalo da je zauvek izgubljeno sada je obnovljeno!

2 Jehova, najbolji Roditelj, ima moć da obnovi ono što njegova zemaljska deca smatraju beznadežno izgubljenim. Naravno, ne mislimo na obične igračke. U ovim ’kritičnim vremenima s kojima se teško izlazi na kraj‘, moramo se suočavati s gubicima koji su daleko ozbiljniji (2. Timoteju 3:1-5). Većina onoga što je ljudima dragoceno izgleda kao da je stalno u opasnosti — dom, imovina, posao, pa čak i zdravlje. Možemo se osećati potišteno i kada razmišljamo o uništavanju životne sredine i s time povezanim propadanjem mnogih biljnih i životinjskih vrsta koje su dovedene do istrebljenja. Međutim, ništa ne padne toliko teško kao smrt nekoga koga volimo. Osećanja gubitka i bespomoćnosti mogu biti jako teška (2. Samuilova 18:33).

3. O kom utešnom izgledu se govori u Delima apostolskim 3:21, i pomoću čega će Jehova to ispuniti?

3 Koliko je zato utešno saznati da Jehova ima moć da obnavlja! Kao što ćemo videti, postoji zadivljujuć spektar onoga što Bog može i hoće da obnovi za svoju zemaljsku decu. U stvari, Biblija pokazuje da Jehova namerava da ’obnovi sve‘ (Dela apostolska 3:21). Da bi to postigao, on  će upotrebiti Mesijansko Kraljevstvo, kojim vlada njegov Sin, Isus Hrist. Dokazi pokazuju da je to Kraljevstvo počelo da vlada na nebu 1914. godine * (Matej 24:3-14). Šta će biti obnovljeno? Hajde da osmotrimo neka od Jehovinih veličanstvenih dela obnove. Jedno od njih već možemo videti i doživeti. Druga će se u velikoj meri desiti u budućnosti.

Obnova čistog obožavanja

4, 5. Šta se Božjem narodu dogodilo 607. pre n. e., i koju im je nadu Jehova dao?

4 Jedna stvar koju je Jehova već obnovio jeste čisto obožavanje. Da bismo shvatili šta to znači, hajde da nakratko ispitamo istoriju kraljevstva Jude. To će nam pružiti uzbudljiv uvid u to kako Jehova koristi svoju moć obnavljanja (Rimljanima 15:4).

5 Zamisli samo kako su se verni Jevreji osećali 607. pre n. e. kada je bio razoren Jerusalim. Grad koji su voleli bio je uništen, a njegove zidine porušene. Što je još gore, slavni hram koji je izgradio Solomon, jedini centar čistog obožavanja Jehove na celoj zemlji, bio je ostavljen u ruševinama (Psalam 79:1). Preživeli su prognani u Vavilon, i zato je njihova domovina ostala kao pusto svratište divljih životinja (Jeremija 9:11). S ljudskog gledišta, sve je izgledalo izgubljeno (Psalam 137:1). Ali, Jehova, koji je davno pre toga prorekao ovo uništenje, dao je i nadu da dolazi vreme obnove.

6-8. (a) Koja se tema stalno pojavljuje u zapisima hebrejskih proroka, i kako su se ta proročanstva najpre ispunila? (b) Kako je Božji narod u savremeno doba doživeo ispunjenje mnogih proročanstava o obnovi?

 6 Obnova je zapravo tema koja se stalno pojavljuje u zapisima hebrejskih proroka. * Jehova je preko njih obećao da će njihova zemlja biti obnovljena i ponovo naseljena, plodna i zaštićena od divljih životinja i neprijateljskih napada. On je njihovu obnovljenu zemlju opisivao kao pravi raj! (Isaija 65:25; Jezekilj 34:25; 36:35). Iznad svega, ponovo će se uspostaviti čisto obožavanje i ponovo će se izgraditi hram (Mihej 4:1-5). Ta proročanstva su prognanim Jevrejima davala nadu, pomažući im da podnesu 70-godišnje zarobljeništvo u Vavilonu.

7 Konačno je došlo vreme obnove. Pošto su oslobođeni iz Vavilona, Jevreji su se vratili u Jerusalim i ponovo izgradili Jehovin hram (Jezdra 1:1, 2). Dokle god su se držali čistog obožavanja, Jehova ih je blagosiljao i davao im plodnu zemlju. Štitio ih je od neprijatelja i divljih životinja koje su decenijama gospodarile njihovom zemljom. Sigurno su se radovali zbog Jehovine moći obnavljanja! Ali ti događaji su predstavljali samo početno, ograničeno ispunjenje proročanstava o obnovi. Veće ispunjenje je tek trebalo da dođe „u potonje vreme“, u naše vreme, kada će biti ustoličen odavno obećani Naslednik kralja Davida (Isaija 2:2-4; 9:6, 7).

8 Ubrzo nakon što je 1914. Isus ustoličen u nebeskom Kraljevstvu, on se pozabavio duhovnim potrebama Božjeg vernog naroda na Zemlji. Kao što je 537. pre n. e. persijski osvajač Kir oslobodio ostatak Jevreja iz Vavilona, tako je Isus oslobodio ostatak duhovnih Jevreja — svoje sledbenike — od uticaja današnjeg Vavilona,  svetskog carstva krive religije (Rimljanima 2:29; Otkrivenje 18:1-5). Od 1919. naovamo, čisto obožavanje je u životima pravih hrišćana vraćeno na mesto koje mu pripada (Malahija 3:1-5). Jehovin narod otada obožava Boga u njegovom očišćenom duhovnom hramu — u Božjoj pripremi za čisto obožavanje. Zašto je to važno za nas danas?

Duhovna obnova — zašto je značajna

9. Šta su crkve hrišćanskog sveta učinile nakon doba apostola da bi obožavale Boga, i šta je Jehova učinio u naše vreme?

9 Osmotri i istorijski razvoj događaja. Hrišćani iz prvog veka su imali mnoge duhovne blagoslove. Ali Isus i apostoli su prorekli da će se pravo obožavanje uprljati i ugasiti (Matej 13:24-30; Dela apostolska 20:29, 30). Nakon doba apostola, pojavio se hrišćanski svet. Njegovo sveštenstvo je usvojilo paganska učenja i običaje. Takođe su pristup Bogu učinili skoro nemogućim, prikazujući Boga kao nedokučivo Trojstvo i poučavajući ljude da se ispovedaju sveštenicima i da se mole Mariji i raznim „svecima“ umesto Jehovi. Sada, nakon mnogih vekova takvog odstupanja, šta je Jehova učinio? Usred današnjeg sveta — sveta koji je prepun religioznih laži i uprljan bezbožnim običajima — on se umešao i obnovio čisto obožavanje! Bez preterivanja možemo reći da je ta obnova jedan od najvažnijih događaja u savremeno doba.

10, 11. (a) Koja dva aspekta obuhvata duhovni raj, i kako to utiče na tebe? (b) Kakve ljude Jehova sakuplja u duhovni raj, i šta će oni imati prednost da dožive?

10 Zato se pravi hrišćani danas nalaze u duhovnom raju. Šta danas obuhvata taj raj? Uglavnom, dva aspekta. Prvi je čisto obožavanje istinitog Boga Jehove. On nas je blagoslovio načinom obožavanja u kom nema laži i izvrtanja istine. Blagoslovio nas je duhovnom hranom. To nam omogućuje da učimo o našem nebeskom Ocu, da mu ugodimo i da mu se približimo (Jovan 4:24). Drugi aspekt duhovnog  raja podrazumeva ljude. Kao što je Isaija prorekao, Jehova „u potonje vreme“ poučava svoje obožavaoce putevima mira. On je ukinuo rat među nama. Uprkos našoj nesavršenosti, on nam pomaže da obučemo „novu ličnost“. On blagosilja naše napore dajući nam sveti duh, koji u nama proizvodi divan plod (Efešanima 4:22-24; Galatima 5:22, 23). Kada radiš u skladu s Božjim duhom, ti si zaista deo duhovnog raja.

11 Jehova u svoj duhovni raj sakuplja onakve ljude kakve on voli — ljude koji vole njega, koji vole mir i koji su „svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3). Takvi ljudi će imati prednost da dožive još spektakularniju obnovu — obnovu čovečanstva i cele planete.

’Gle! Sve činim novo‘

12, 13. (a) Zašto proročanstva o obnovi moraju imati još jedno ispunjenje? (b) Koja je Jehovina namera sa Zemljom izrečena u Edenu, i zašto nam to pruža nadu za budućnost?

12 Izgleda da mnoga proročanstva o obnovi ukazuju na nešto više od duhovne obnove. Na primer, Isaija je pisao o vremenu kada će bolesni, hromi, slepi i gluvi biti izlečeni i kada će čak i smrt biti zauvek uklonjena (Isaija 25:8; 35:1-7). Ta obećanja se nisu doslovno ispunila u drevnom Izraelu. I premda mi vidimo duhovna ispunjenja ovih obećanja u naše vreme, imamo sve razloge da verujemo da će u budućnosti biti i doslovno, potpuno ispunjenje. Kako to znamo?

13 Jehova je u Edenu jasno pokazao koja je njegova namera sa Zemljom — da bude nastanjena srećnom, zdravom, ujedinjenom ljudskom porodicom. Trebalo je da se muškarci i žene staraju o Zemlji i svim njenim stvorenjima, da celu planetu pretvore u raj (Postanje 1:28). To je daleko drugačije od sadašnjeg stanja stvari. Međutim, možemo biti sigurni da Jehovine namere nikada ne mogu biti osujećene (Isaija 55:10, 11). Taj globalni Raj će ostvariti  Isus, kao Mesijanski Kralj postavljen od Jehove (Luka 23:43).

14, 15. (a) Kako će Jehova ’sve novo činiti‘? (b) Kako će izgledati život u Raju, i šta ti se u tome najviše sviđa?

14 Zamisli da vidiš kako je cela planeta pretvorena u Raj! Jehova o tom vremenu ovako kaže: ’Gle! Sve činim novo‘ (Otkrivenje 21:5). Osmotri šta će to značiti. Kada Jehova završi sa upotrebom svoje razorne moći protiv ovog zlog starog sistema, ostaće ’nova nebesa i nova zemlja‘. To znači da će nova vladavina upravljati s neba nad novim društvom na Zemlji sastavljenim od onih koji vole Jehovu i koji vrše njegovu volju (2. Petrova 3:13). Satana i njegovi demoni biće izbačeni iz stroja (Otkrivenje 20:3). Prvi put za sve ove hiljade godina čovečanstvo neće biti pod tim pokvarenim, zlobnim, negativnim uticajem. Nema sumnje da će ljude obuzeti ogroman osećaj olakšanja.

15 Konačno ćemo moći da se staramo o ovoj divnoj planeti kao što je to prvobitno i zamišljeno. Zemlja ima prirodnu moć obnavljanja. Zagađena jezera i reke se mogu sami od sebe očistiti ukoliko se ukloni izvor zagađenja; borbama opustošeni predeli mogu se obnoviti ako prestanu ratovi. Kakvo će zadovoljstvo biti da radimo u skladu sa zakonima prirode, pomažući da se planeta pretvori u jedan park, globalni Eden pun raznovrsnih životnih oblika! Umesto da nekontrolisano istrebljuje životinjske i biljne vrste, čovek će biti u miru s celim stvarstvom na Zemlji. Čak ni deca neće morati da se plaše divljih životinja (Isaija 9:6, 7; 11:1-9).

16. Koja će obnova u Raju uticati na svaku vernu osobu?

16 Doživećemo obnovu i kao pojedinci. Preživeli će nakon Armagedona videti čudesna izlečenja po celom svetu. Isus će, kao kada je bio na Zemlji, upotrebiti moć koju je dobio od Boga da bi vratio vid slepima, sluh gluvima, telesno zdravlje hromima i nemoćnima (Matej 15:30).  Stari će se radovati obnovljenoj mladalačkoj snazi, zdravlju i vitalnosti (Jov 33:25). Bore će nestati, ruke i noge će ojačati i mišići će se zategnuti sa obnovljenom snagom. Svi verni ljudi će osetiti kako se posledice greha i nesavršenosti postepeno gube, nestaju. Koliko ćemo zahvaljivati Jehovi Bogu za njegovu veličanstvenu moć obnavljanja! A sada se usredsredimo na jedan posebno dirljiv aspekt tog uzbudljivog vremena obnove.

Vraćanje mrtvih u život

17, 18. (a) Zašto je Isus ukorio sadukeje? (b) Koje su okolnosti dovele do toga da Ilija zamoli Jehovu da uskrsne jednog dečaka?

17 Neke verske vođe iz prvog veka n. e., zvane sadukeji, nisu verovale u uskrsenje. Isus ih je ukorio ovim rečima: „Vi ste u zabludi, jer ne poznajete ni Pismo ni Božju moć“ (Matej 22:29). Da, Pismo otkriva da Jehova ima takvu moć obnavljanja? Kako?

18 Zamisli šta se desilo u Ilijino vreme. Jedna udovica je držala u rukama telo svog sina jedinca. Dečak je bio mrtav. Prorok Ilija, koji je neko vreme bio gost te udovice, sigurno je bio potresen. On je ranije pomogao da to dete ne umre od gladi. Ilija je verovatno zavoleo tog dečkića. Majka je jednostavno bila skrhana. Taj dečak joj je bio jedini živi podsetnik na preminulog muža. Možda se nadala da će se sin brinuti za nju kada ona ostari. Zbunjena, udovica se plašila da je kažnjena za neku grešku iz prošlosti. Ilija nije mogao da gleda tu tragediju koja je sada bila još veća. Nežno je uzeo telo iz majčinog naručja, odneo ga u svoju sobu i zamolio Jehovu Boga da obnovi detetovu dušu, to jest život (1. Kraljevima 17:8-21).

19, 20. (a) Kako je Avraham pokazao da je imao veru u Jehovinu moć obnavljanja, i na osnovu čega je verovao u to? (b) Kako je Jehova nagradio Ilijinu veru?

19 Ilija nije bio prvi koji je verovao u uskrsenje. Vekovima ranije je Avraham verovao — i to s dobrim razlogom  — da Jehova ima takvu moć obnavljanja. Kada je Avrahamu bilo 100 godina a Sari 90, Jehova je obnovio njihove mrtve reproduktivne moći i čudesno osposobio Saru da rodi sina (Postanje 17:17; 21:2, 3). Kasnije, kada je taj dečak potpuno odrastao, Jehova je tražio da Avraham žrtvuje svog sina. Avraham je pokazao veru, računajući da Jehova može vratiti njegovog voljenog Isaka u život (Jevrejima 11:17-19). Možda takva snažna vera objašnjava zašto je Avraham, pre nego što se popeo na goru kako bi prineo svog sina, obećao svojim slugama da će se on i Isak zajedno vratiti (Postanje 22:5).

„Vidi, tvoj je sin živ“!

20 Jehova je poštedeo Isaka, tako da tada nije bilo potrebe za uskrsenjem. Međutim, u Ilijinom slučaju udovičin sin je već bio mrtav — ali ne zadugo. Jehova je nagradio prorokovo poverenje tako što je uskrsnuo dete! Ilija je predao dečaka njegovoj majci, uz nezaboravne reči: „Vidi, tvoj je sin živ“ (1. Kraljevima 17:22-24).

21, 22. (a) Koja je bila svrha uskrsenja zabeleženih u Pismu? (b) Kolikih će razmera biti uskrsenje u Raju, i ko će ga izvršavati?

21 To je prvo mesto u biblijskom izveštaju gde vidimo kako je Jehova koristio svoju moć da obnovi ljudski život. Kasnije je Jehova dao moć i Jeliseju, Isusu, Pavlu i Petru da vrate mrtve u život. Naravno, oni koji su bili uskrsnuti na kraju su opet umrli. Međutim, takvi biblijski izveštaji nam na divan način pokazuju šta će biti u budućnosti.

22 Isus će u Raju ispuniti svoju ulogu kao „uskrsenje i život“ (Jovan 11:25). Uskrsnuće bezbroj miliona ljudi, dajući im priliku da zauvek žive u Raju na Zemlji (Jovan 5:28, 29). Zamisli ponovo ujedinjene prijatelje i rođake, koji su dugo bili rastavljeni zbog smrti, kako su ponovo zajedno i kako se grle, van sebe od radosti! Celo čovečanstvo će hvaliti Jehovu što ima moć da obnavlja.

23. Koja je bila najveća demonstracija Jehovine moći, i kako to pruža garanciju za našu nadu za budućnost?

 23 Jehova je dao čvrstu garanciju da su takve nade sigurne. U najvećoj od svih demonstracija svoje moći, on je uskrsnuo svog Sina, Isusa, kao moćno duhovno stvorenje, i postavio ga odmah do sebe. Uskrsnuli Isus se pojavio pred stotinama očevidaca (1. Korinćanima 15:5, 6). Takav dokaz treba da bude dovoljan čak i skepticima. Jehova ima moć da obnovi život.

24. Zašto možemo biti sigurni da će Jehova uskrsnuti umrle, i koju nadu može svako od nas da gaji?

24 Jehova ne samo što ima moć da vrati mrtve već to i želi. Verni čovek Jov je bio nadahnut da kaže da se Jehova zapravo zaželeo da vrati umrle (Jov 14:15). Nisi li privučen našem Bogu, koji jedva čeka da s takvom ljubavlju upotrebi svoju moć obnavljanja? Međutim, seti se da je uskrsenje samo jedan od načina na koji će Jehova upotrebiti svoju veliku moć obnavljanja. Dok mu se sve više približavaš, uvek gaji dragocenu nadu da i ti možeš biti tamo i videti kako Jehova ’sve čini novo‘ (Otkrivenje 21:5).

^ odl. 3 „Vremena obnove svega“ počela su kada je bilo uspostavljeno Mesijansko Kraljevstvo na čijem se prestolu nalazio jedan potomak vernog kralja Davida. Jehova je obećao Davidu da će jedan od njegovih potomaka zauvek vladati (Psalam 89:36-38). Ali nakon što su Vavilonci razorili Jerusalim 607. pre n. e., na Božji presto nije seo nijedan Davidov ljudski naslednik. Isus, koji se rodio na Zemlji kao Davidov potomak, postao je taj odavno obećani Kralj kada je bio ustoličen na nebu.

^ odl. 6 Recimo, o tome su pisali Mojsije, Isaija, Jeremija, Jezekilj, Osija, Joil, Amos, Avdije, Mihej i Sofonija.