Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 11. DEO

Nadahnute pesme koje pružaju utehu i pouku

Nadahnute pesme koje pružaju utehu i pouku

David i drugi sastavljaju pesme koje se koriste u obožavanju Jehove. Sto pedeset takvih pesama sačinjava Psalme

NAJVEĆA biblijska knjiga je zbirka svetih pesama. Te pesme su pisane u razdoblju od oko 1 000 godina. U njima se nalaze neki od najdubljih i najdirljivijih izraza vere koji su ikada napisani. U Psalmima su izražene mnoge emocije, od radosti, cenjenja i zahvalnosti do tuge, bola i pokajanja. Pisci tih psalama su očigledno imali blizak odnos s Bogom i puno poverenja u njega. Pogledajmo o čemu govore neke od tih pesama.

Jehova ima pravo da bude Vrhovni vladar i zaslužuje da ga obožavamo i hvalimo. U Psalmu 83:18 stoji: „Jedino [si] ti, kome je ime Jehova, Svevišnji nad celom zemljom.“ Nekoliko psalama veliča Jehovu zbog onoga što je stvorio, kao što su zvezdano nebo, čudesni životni oblici na zemlji i zadivljujuće ljudsko telo (Psalmi 8, 19, 139, 148). Drugi psalmi slave Jehovu kao Boga koji štiti i izbavlja one koji su mu verni (Psalmi 18, 97, 138). Neki ga uzvisuju kao pravednog Boga koji donosi olakšanje potlačenima i kažnjava zle (Psalmi 11, 68, 146).

Jehova pruža pomoć i utehu onima koji ga vole. Od svih psalama možda je najpoznatiji 23. psalam u kojem David opisuje Jehovu kao brižnog Pastira koji vodi i štiti svoje ovce. Psalam 65:2 podseća one koji obožavaju Jehovu da on „sluša molitve“. Mnogi koji su počinili ozbiljan greh pronašli su veliku utehu u 39. i 51. psalmu u kojima je David svoje kajanje zbog teških greha pretočio u reči i na dirljiv način izrazio veru u to da će mu Jehova oprostiti. Psalam 55:22 nas podstiče da se uzdamo u Jehovu i da mu poverimo sve svoje brige.

Jehova će promeniti svet putem Mesijanskog Kraljevstva. Mnogi stihovi u Psalmima se očigledno odnose na Mesiju, prorečenog Kralja. U 2. psalmu se proriče da će taj Vladar uništiti zle ljude koji mu se protive. U 72. psalmu se otkriva da pod vladavinom tog Kralja neće biti gladi, nepravde ni tlačenja. Prema Psalmu 46:9, Bog će putem Mesijanskog Kraljevstva prekinuti ratove i čak uništiti sve oružje. U 37. psalmu čitamo da zlih više neće biti, dok će pravedni ljudi večno živeti na zemlji, na kojoj će vladati mir i sloga.

(Na temelju Psalama.)