Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 19. DEO

Isusovo proročanstvo koje se odnosi na ceo svet

Isusovo proročanstvo koje se odnosi na ceo svet

Isus proriče događaje koji će biti znak da je počeo da vlada kao Kralj na nebu i da se bliži kraj ovog svetskog poretka

NA MASLINSKOJ gori, odakle se pruža prelep pogled na Jerusalim i hram, četvorica apostola traže od Isusa da im razjasni nešto o čemu je ranije govorio. Isus je upravo rekao da će hram u Jerusalimu biti uništen. Jednom ranijom prilikom on im je govorio o „svršetku ovog poretka“ (Matej 13:40, 49). Sada su ga pitali: „Šta će biti znak tvoje prisutnosti i svršetka ovog poretka?“ (Matej 24:3).

Odgovarajući na njihovo pitanje, Isus im je rekao šta će se dogoditi pre nego što Jerusalim bude uništen. Ali njegove reči su imale i dublje značenje. Njegovo proročanstvo će kasnije imati jedno veće ispunjenje, na nivou celog sveta. Isus je prorekao čitav niz događaja i prilika u svetu, što će sve zajedno sačinjavati jedan znak. Taj znak će ljudima na zemlji pokazati da je započela Isusova prisutnost u ulozi nebeskog Kralja. Drugim rečima, taj znak će biti pokazatelj da ga je Jehova Bog postavio za Kralja dugo očekivanog Mesijanskog Kraljevstva. To će značiti da će Kraljevstvo uskoro ukloniti sve zlo i uspostaviti pravi mir na zemlji. Ono što je Isus prorekao biće znak da su nastupili poslednji dani ovog starog sveta — to jest religioznih, političkih i društvenih sistema koji danas postoje — i da će doći novi svet.

Objašnjavajući šta će se dešavati na zemlji tokom njegove prisutnosti u svojstvu nebeskog Kralja, Isus je rekao da će biti ratova među narodima, gladi, snažnih zemljotresa i bolesti koje će uzimati maha. Biće sve više bezakonja. Isusovi pravi učenici će širom sveta propovedati dobru vest o Božjem Kraljevstvu. Vrhunac svega toga biće „velika nevolja“ kakve nikada ranije nije bilo (Matej 24:21).

Kako će Isusovi sledbenici znati da je blizu ta nevolja? „Učite iz poređenja o smokvi“, rekao je Isus (Matej 24:32). Kada smokva olista to je vidljiv znak da je blizu leto. Slično tome, kada se u okviru jednog perioda dogodi sve ono što je Isus prorekao biće jasno da je blizu kraj. Isus je rekao da niko osim Oca ne zna tačan dan i čas kada će početi velika nevolja. Zato je Isus svojim učenicima dao sledeći savet: „Budite budni, jer ne znate kada je vreme da se to dogodi“ (Marko 13:33).

(Na temelju Mateja, 24. i 25. poglavlja, Marka, 13. poglavlja i Luke, 21. poglavlja.)

^ odl. 14 Više informacija o ovom Isusovom proročanstvu nalazi se u 9. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?; izdali Jehovini svedoci.