Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 21. DEO

Isus je živ!

Isus je živ!

Isus se pojavljuje svojim sledbenicima da bi ih poučio i ohrabrio

TREĆEG dana nakon Isusove smrti, neke žene koje su verovale u njega otkrile su da je kamen koji se nalazio na ulazu u grob pomeren, a grob je bio prazan!

Pojavila su se dva anđela. Jedan od njih je rekao: „Vi tražite Isusa Nazarećanina, koji je bio pribijen na stub. Uskrsnuo je“ (Marko 16:6). Žene su odmah otrčale da to jave apostolima. Usput su srele Isusa. On im je rekao: „Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju. Tamo će me videti“ (Matej 28:10).

Kasnije u toku tog dana, dvojica učenika su išla iz Jerusalima u selo Emaus. Pridružio im se jedan nepoznat čovek i pitao ih o čemu razgovaraju. To je u stvari bio uskrsnuli Isus koji im se pojavio u telu u kom ga isprva nisu prepoznali. Tužno su mu rekli da pričaju o Isusu. On je počeo da im objašnjava ono što se u Pismu odnosilo na Mesiju. Na njemu su se zaista do najsitnijih detalja ispunila proročanstva o Mesiji. * Kada su učenici shvatili da je to Isus, koji je uskrsnuo kao duhovno biće, on je nestao.

Dvojica učenika su se odmah vratila u Jerusalim. Našli su apostole koji su se okupili u jednoj sobi i zaključali vrata. Dok su im njih dvojica pričala šta im se desilo, pojavio se Isus. Svi su se zapanjili. Prosto nisu mogli da veruju da je to on! „Zašto se sumnje javljaju u vašim srcima?“, upitao ih je Isus. „Tako je napisano, da će Hrist stradati i treći dan ustati iz mrtvih“ (Luka 24:38, 46).

Tokom 40 dana nakon uskrsenja, Isus se pojavljivao svojim učenicima u različitim prilikama. Jednom se pojavio pred više od 500 učenika. Verovatno im je tom prilikom dao sledeću važnu zapovest: „Idite i stvarajte učenike od ljudi iz svih naroda... učeći ih da se drže svega što sam vam zapovedio. I ja sam s vama u sve dane do svršetka ovog poretka“ (Matej 28:19, 20).

Kada se poslednji put sastao s jedanaestoricom vernih apostola, Isus im je obećao: „[Primićete] snagu kad sveti duh dođe na vas i bićete mi svedoci... sve do kraja zemlje“ (Dela apostolska 1:8). Zatim je Isus bio podignut, a oblak ga je zaklonio od njihovih pogleda dok je uzlazio na nebo.

(Na temelju Mateja, 28. poglavlja, Marka, 16. poglavlja, Luke, 24. poglavlja, Jovana, 20. i 21. poglavlja, i 1. Korinćanima 15:5, 6.)

^ odl. 6 Primeri proročanstava o Mesiji koja su se ispunila na Isusu navedeni su u 14, 15. i 16. delu ove brošure, kao i u dodatku „Isus Hrist — obećani Mesija“ u knjizi Šta Biblija zaista naučava?.