Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 7. PITANJE

Šta ako me nagovaraju na seks?

Šta ako me nagovaraju na seks?

ZAŠTO JE VAŽAN ODGOVOR

Tvoje odluke na ovom polju uticaće na tvoju budućnost.

ŠTA BI TI URADILA?

Zamisli sledeću situaciju: Heder * se viđa s Majklom tek dva meseca, ali ima osećaj kao da se oduvek znaju. Neprestano razmenjuju porukice i satima razgovaraju telefonom. Toliko se dobro razumeju da čak jedno drugom dovršavaju rečenice! Ali sada Majkl želi više od razgovora.

Tokom protekla dva meseca, Majkl i Heder su se samo držali za ruke i ponekad poljubili. Heder ne želi više od toga, ali ne želi ni da izgubi Majkla. Pored njega se oseća tako lepom i posebnom. „Osim toga“, razmišlja ona, „Majkl i ja se volimo...“

Ako imaš dovoljno godina da budeš u vezi s nekim i nađeš se u sličnoj situaciji poput Heder, šta bi uradila?

ZASTANI I RAZMISLI!

Seksualni odnosi su dar od Boga za one koji su u braku. Predbračni odnosi su zloupotreba tog dara. To bi bilo kao kad bi skupom bluzom koju ti je neko poklonio čistila prozor

Ako ignorišeš fizičke zakone, kao što je zakon gravitacije, osetićeš posledice. Isto važi i ako ne poštuješ moralne zakone poput onog o uzdržavanju od bluda (1. Solunjanima 4:3).

Koje su posledice neposlušnosti tom zakonu? Biblija kaže: „Ko čini blud, greši svom telu“ (1. Korinćanima 6:18). U kom smislu?

 Istraživanja pokazuju da mnogi mladi koji se upuštaju u seksualne odnose žanju neku od sledećih posledica.

  • KAJANJE. Većina mladih koji su se upustili u predbračni seks kažu da su kasnije zažalili zbog toga.

  • NEPOVERENJE. Nakon što su spavali zajedno, i mladić i devojka počinju da se pitaju: „S kim je još bila/bio?“

  • RAZOČARANJE. Duboko u sebi, mnoge devojke žele da pored sebe imaju nekog ko će ih štititi, a ne iskorišćavati. Mnogi mladići ne vole devojke koje popuste njihovim željama.

  • Zaključak: Ukoliko se upustiš u predbračni seks, ponizićeš sebe, jer ćeš na taj način izgubiti nešto veoma vredno (Rimljanima 1:24). Tvoje telo je isuviše dragoceno!

Pokaži da imaš snagu volje da poslušaš Božju zapovest o uzdržavanju od bluda (1. Solunjanima 4:3). A onda, ako jednog dana stupiš u brak, moći ćeš da uživaš u intimnostima braka bez briga, kajanja i nesigurnosti koje često osećaju oni koji se pre braka upuštaju u polne odnose (Poslovice 7:22, 23; 1. Korinćanima 7:3).

 ŠTA MISLIŠ?

  • Da li bi neko ko te iskreno voli učinio išta što bi se loše odrazilo na tebe u fizičkom ili emocionalnom pogledu?

  • Da li bi neko kome je stvarno stalo do tebe tražio da narušiš svoje prijateljstvo s Bogom? (Jevrejima 13:4).

[Fusnota]

^ odl. 6 U ovom članku, čitaocu se obraćamo u ženskom rodu, mada se informacije odnose na oba pola.