Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 138. POGLAVLJE

S desne strane Bogu

S desne strane Bogu

DELA APOSTOLSKA 7:56

  • ISUS S DESNE STRANE BOGU

  • SAVLE POSTAJE UČENIK

  • RAZLOG ZA RADOST

Deset dana nakon što je Isus uzašao na nebo, izlivanje svetog duha na Pedesetnicu pružilo je dokaz da je on zaista na nebu. Dodatni dokazi će tek uslediti. Trenutak pre nego što učenik Stefan bude kamenovan zbog svog vernog svedočenja, uzviknuće: „Evo, vidim otvorena nebesa i Sina čovečjeg kako stoji s desne strane Bogu“ (Dela apostolska 7:56).

U vezi s tim, Isus je sada čekao jednu posebnu zapovest koja je prorečena u Božjoj Reči. O tome je David pod nadahnućem napisao: „Jehova je rekao mom Gospodu: ’Sedi meni s desne strane, dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim‘“ Kad dođe vreme za to, on će otići ’među neprijatelje svoje i pokoriti ih‘ (Psalam 110:1, 2). Ali šta će raditi na nebu dok ne dođe vreme da se suprotstavi svojim neprijateljima?

Na Pedesetnicu 33. n. e., nastala je hrišćanska skupština. Od tada Isus s neba vlada nad svojim pomazanim učenicima (Kološanima 1:13). Vodi ih dok propovedaju i priprema ih za ulogu koja ih čeka u budućnosti. Naime, oni koji ostanu verni do smrti biće uskrsnuti i služiće kao kraljevi s njim u Kraljevstvu.

Izvanredan primer čoveka koji će biti jedan takav kralj bio je Savle, poznatiji po svom rimskom imenu, Pavle. Bio je Judejac, revan za Božji zakon, ali je ta revnost pod uticajem judejskih vođa bila pogrešno usmerena tako da je čak odobravao kamenovanje Stefana. Nadalje, „ispunjen pretnjom i silnom željom da pobije Gospodove učenike“ krenuo je za Damask. Prvosveštenik Kajafa ga je ovlastio da uhapsi Isusove učenike i da ih dovede u Jerusalim (Dela apostolska 7:58; 9:1). Međutim, dok je bio na putu, odjednom ga je obasjala sjajna svetlost i on je pao na zemlju.

„Savle, Savle, zašto me progoniš?“, začuo se glas niotkuda. „Ko si ti, Gospode?“, upitao je Savle. „Ja sam Isus, koga ti progoniš“, glasio je odgovor (Dela apostolska 9:4, 5).

 Tada je Isus rekao Savlu da ode u Damask i sačeka smernice. Međutim, Savle nije mogao da hoda sam jer ga je čudesna svetlost oslepila. U jednoj drugoj viziji, Isus se pojavio Ananiji, jednom od svojih učenika u Damasku. Rekao mu je da ode u jednu kuću i potraži Savla. Ananiji nije bilo svejedno da to učini, ali ga je Isus uverio: „Taj čovek [mi je] izabrana posuda da nosi moje ime neznabošcima, a i kraljevima i Izraelovim sinovima.“ Nakon toga, Savlu se vratio vid i u Damasku je „počeo da propoveda o Isusu, da je on Sin Božji“ (Dela apostolska 9:15, 20).

Uz Isusovu podršku, Pavle i drugi propovednici su nastavili da propovedaju dobru vest, delo koje je Isus započeo. Bog ih je blagosiljao i bili su veoma uspešni. Oko 25 godina nakon što se Isus pojavio Pavlu na putu za Damask, Pavle je napisao da se dobra vest „propovedala među svim stvorenjima pod nebom“ (Kološanima 1:23).

Godinama kasnije, Isus će svom voljenom apostolu Jovanu dati nekoliko vizija, o kojima možemo čitati u biblijskoj knjizi Otkrivenje. U tim vizijama, Jovan je takoreći video Isusa kako se vraća u kraljevskoj sili (Jovan 21:22). „Putem nadahnuća dospeo sam u Gospodov dan“, napisao je Jovan (Otkrivenje 1:10). Kada će taj dan doći?

Pažljivim proučavanjem biblijskih proročanstava možemo razumeti da „Gospodov dan“ počinje u savremeno doba. Godine 1914, izbio je Prvi svetski rat. Decenije koje su usledile nakon toga bile su obeležene ratovima, pošastima, glađu, zemljotresima i drugim dokazima koji pokazuju da se u sveopštim razmerama ispunjava „znak“ koji je Isus dao svojim apostolima kada je govorio o svojoj „prisutnosti“ i „svršetku“ (Matej 24:3, 7, 8, 14). Sada se propoveda dobra vest o Kraljevstvu, ne samo na području Rimskog carstva već po celom svetu.

Jovan je pod nadahnućem napisao šta to znači: „Sada je nastalo spasenje i moć i kraljevstvo našeg Boga i vlast njegovog Hrista“ (Otkrivenje 12:10). Dakle, Božje nebesko Kraljevstvo o kome je Isus revno propovedao sada je stvarnost!

To su divne vesti za sve Isusove verne učenike. Oni su primili k srcu Jovanove reči: „Zato veselite se, nebesa, i vi koji prebivate na njima! Teško vama, zemljo i more, jer je Ðavo sišao k vama, veoma gnevan, znajući da ima malo vremena!“ (Otkrivenje 12:12).

Isus više ne čeka s Očeve desne strane. Sada vlada kao Kralj i uskoro će uništiti svoje neprijatelje (Jevrejima 10:12, 13). Zaista nam predstoje uzbudljiva vremena!