Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 112. POGLAVLJE

Deset devica — pouka o spremnosti

Deset devica — pouka o spremnosti

MATEJ 25:1-13

  • POREÐENJE O DESET DEVICA

Nakon što je odgovorio apostolima na pitanja o znaku svoje prisutnosti i svršetku poretka, Isus im je ispričao jedno proročansko poređenje. Ono će im poslužiti kao važan podstrek, a njegovo ispunjenje zapaziće oni koji budu živeli tokom Isusove prisutnosti.

Poređenje je započeo ovim rečima: „S nebeskim kraljevstvom [će] biti kao sa deset devica koje su uzele svoje svetiljke i izašle u susret mladoženji. Pet ih je bilo ludih, a pet razboritih“ (Matej 25:1, 2).

Isus nije hteo da kaže da je polovina njegovih učenika koji će naslediti Kraljevstvo luda, a druga polovina mudra. Zapravo, želeo je da istakne da svaki njegov učenik može da bude spreman tako što će sprečiti da mu išta odvuče pažnju. Dakle, Isus nimalo nije sumnjao da svaki njegov sluga može ostati veran i primiti blagoslove njegovog Oca.

U Isusovom poređenju, svih deset devica su izašle da čekaju mladoženju i da se pridruže svadbenoj povorci. Kada on bude stigao, device će osvetliti put svojim svetiljkama, iskazujući tako čast mladoženji koji dovodi svoju nevestu u dom pripremljen za nju. Međutim, šta se zapravo desilo?

Isus  je dalje ispričao: „Lude su uzele svetiljke, ali nisu sa sobom uzele ulje, dok su razborite uzele i ulje u posudama zajedno sa svetiljkama. Pošto je mladoženja kasnio, sve su zadremale i zaspale“ (Matej 25:3-5). Mladoženja nije stigao kako se očekivalo. Izgledalo je kao da dosta kasni, pa su device zaspale. Apostoli su se možda setili Isusovog poređenja o čoveku plemenitog roda koji je otišao u daleku zemlju, ali se „vratio, nakon što je preuzeo kraljevsku vlast“ (Luka 19:11-15).

U poređenju o deset devica, Isus je opisao šta se desilo kada je mladoženja stigao: „Tačno u ponoć čuo se povik: ’Evo mladoženje! Izađite mu u susret!‘“ (Matej 25:6). Da li su device bile spremne?

Isus je objasnio: „Tada su sve one device ustale i pripremile svoje svetiljke. A lude su rekle razboritima: ’Dajte nam svog ulja, jer naše svetiljke samo što se nisu ugasile.‘ Razborite su odgovorile: ’Možda neće biti dovoljno za nas i za vas. Bolje idite kod onih koji ga prodaju i kupite sebi‘“ (Matej 25:7-9).

Pet ludih devica nisu bile spremne za mladoženjin dolazak. Nisu imale dovoljno ulja za svoje svetiljke i morale su da ga potraže. O tome je Isus rekao: „Dok su one otišle da kupe, stigao je mladoženja. Device koje su bile spremne ušle su s njim na svadbu i vrata su se zatvorila. Posle su došle i ostale device i rekle: ’Gospodine, gospodine, otvori nam!‘ A on im je odgovorio: ’Istinu vam kažem, ne poznajem vas‘“ (Matej 25:10-12). Zaista tužan ishod jer nisu bile spremne i nisu bdele!

Apostoli su mogli da shvate da je mladoženja Isus. Ranije je čak sam sebe uporedio s mladoženjom (Luka 5:34, 35). A ko su bile mudre device? Zanimljivo je da je Isus sledećim rečima pozvao „malo stado“ koje će dobiti Kraljevstvo da budu spremni: „Neka vam bedra budu opasana i svetiljke upaljene“ (Luka 12:32, 35). U ovom poređenju o devicama, apostoli su mogli da shvate da se to odnosi na njih i druge verne učenike. Koja je onda poruka koju je Isus želeo da prenese ovim poređenjem?

To se jasno vidi iz reči kojima je završio svoje poređenje: „Bdite, dakle, jer ne znate ni dan ni čas“ (Matej 25:13).

Zato je podstakao svoje verne sledbenike da bdiju tokom njegove prisutnosti. On će doći i zato oni, poput pet mudrih devica, treba da bdiju i budu spremni kako ne bi izgubili iz vida dragocenu nadu i nagradu koja ih čeka.