Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 51. POGLAVLJE

Ubistvo za vreme rođendana

Ubistvo za vreme rođendana

MATEJ 14:1-12; MARKO 6:14-29; LUKA 9:7-9

  • IROD NAREÐUJE DA SE JOVANU KRSTITELJU ODRUBI GLAVA

Isusovi učenici su propovedali po Galileji, ali takvu slobodu nije imao Jovan Krstitelj — onaj koji je pripremio put za Isusa. On je već skoro dve godine bio u zatvoru.

Jovan je u javnosti osudio kralja Iroda Antipu što je uzeo Irodijadu, ženu svog polubrata Filipa. Da bi se oženio njome, Irod se razveo od prve žene. Prema Mojsijevom zakonu, taj brak je bio preljubnički i protivzakonit, a Irod je tvrdio da se drži tog Zakona. Zbog te osude, strpao je Jovana u zatvor, moguće po nagovoru Irodijade.

Irod nije znao šta da radi zbog toga što je Jovana narod ’smatrao prorokom‘ (Matej 14:5). Međutim, Irodijadu to nije brinulo. Ona je mrzela Jovana i zapravo je tražila načina da ga ubije (Marko 6:19). Konačno joj se ukazala takva prilika.

Kratko pre Pashe 32. n. e., Irod je organizovao veliku gozbu za svoj rođendan. Došli su svi njegovi velikaši i vojni zapovednici, kao i istaknute ličnosti Galileje. Tokom slavlja, Saloma, ćerka Irodijade i Filipa, bila je pozvana da igra pred gostima. Svi su bili očarani njenim plesom.

Irod je bio toliko oduševljen da joj je rekao: „Zatraži od mene što god hoćeš, i daću ti.“ Čak se zakleo: „Što god zatražiš od mene, daću ti, pa bilo to i pola mog kraljevstva.“ Pre nego što je odgovorila, Saloma je otišla kod majke i pitala je: „Šta da tražim?“ (Marko 6:22-24).

Ovo je bila prilika koju je Irodijada dugo čekala! „Glavu Jovana Krstitelja“, odmah je rekla. Saloma je iz istih stopa otišla i rekla Irodu: „Hoću da mi smesta daš na poslužavniku glavu Jovana Krstitelja“ (Marko 6:24, 25).

Irod je zbog toga bio veoma uznemiren, ali gosti su čuli njegovu zakletvu. Bilo ga je stid da ne održi reč, čak i ako je to značilo da mora da ubije nedužnog čoveka. Zato je jednom od svojih stražara naredio da ode u zatvor i pogubi Jovana. Uskoro se stražar vratio s Jovanovom glavom na poslužavniku. Dao ga je Salomi, a ona svojoj majci.

Kad su Jovanovi učenici čuli šta se desilo, došli su po Jovanovo telo i sahranili ga. Zatim su to javili Isusu.

Kasnije je Irod čuo kako Isus leči ljude i isteruje demone i obuzeo ga je strah. Pitao se da li je Isus u stvari Jovan Krstitelj koji je „uskrsnuo iz mrtvih“ (Luka 9:7). Zbog toga je snažno želeo da ga vidi. Naravno, razlog nije bio da čuje neku njegovu propoved, već da proveri da li su mu brige opravdane.