Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 28. POGLAVLJE

Zašto Isusovi učenici nisu postili?

Zašto Isusovi učenici nisu postili?

Neko vreme nakon što je 30. n. e. Isus prisustvovao Pashi, Jovan Krstitelj je bio uhapšen i već je nekoliko meseci bio u zatvoru. On je želeo da svi njegovi učenici postanu Isusovi sledbenici. Međutim, tokom njegovog zatočeništva, neki od njih to još nisu postali.

Dok se približavala sledeća Pasha 31. n. e., neki Jovanovi učenici su došli do Isusa i pitali ga: „Zašto mi i fariseji postimo, a tvoji učenici ne poste?“ (Matej 9:14). Za fariseje je post bio još jedan od uobičajenih rituala. Na to će se kasnije osvrnuti i Isus kada bude ispričao jedno poređenje u kom se samouvereni farisej ovako molio: „Bože, hvala ti što nisam kao ostali [...] Postim dvaput nedeljno“ (Luka 18:11, 12). Možda su i Jovanovi učenici postili zato što je to bio običaj. Ili su možda postili jer su žalili zbog toga što je Jovan bio zatvoren. Zato su se možda pitali zašto i Isusovi učenici ne poste i time pokažu da im je žao zbog onog što se desilo Jovanu.

Isus im je odgovorio koristeći jedan primer: „Zar mladoženjini prijatelji imaju razloga da tuguju dok je mladoženja s njima? Ali doći će dani kad će se mladoženja uzeti od njih, i tada će postiti“ (Matej 9:15).

Jovan je ranije govorio o Isusu kao o mladoženji (Jovan 3:28, 29). Prema tome, dok je Isus bio na zemlji, njegovi učenici nisu imali razloga da poste. Kada on umre, njegovi učenici će tugovati i neće imati želju za hranom. Međutim, kada uskrsne, doći će do promene. Oni više neće imati razloga da poste i tuguju!

Zatim je Isus izneo dva slikovita primera: „Niko na staru haljinu ne prišiva zakrpu od tkanine koja se još nije skupila, jer bi se zakrpa otcepila sa haljine i rupa bi postala još veća. Niti se novo vino stavlja u stare mehove. Inače se mehovi pocepaju, vino se prolije, a mehovi propadnu. Nego se novo vino stavlja u nove mehove“ (Matej 9:16, 17). Šta je ovim rečima Isus hteo da kaže?

On je želeo da učenici Jovana Krstitelja shvate da niko ne treba da očekuje da se njegovi učenici pridržavaju običaja judaizma, kao što je post. On nije došao da „prišiva zakrpu“ na stari način služenja Bogu, sistem koji će uskoro biti odbačen. Nije podržavao judaizam svog vremena, koji je bio pun ljudskih predanja. Dakle, nije pokušavao da stavi novu zakrpu na staru haljinu, niti da novo vino stavi u stari, kruti meh.