Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 26. POGLAVLJE

„Gresi su ti oprošteni“

„Gresi su ti oprošteni“

MATEJ 9:1-8; MARKO 2:1-12; LUKA 5:17-26

  • ISUS OPRAŠTA GREHE PARALIZOVANOM ČOVEKU I LEČI GA

Za Isusa se čulo nadaleko. Mnogi su dolazili čak i iz udaljenih mesta da bi slušali njegove pouke i da bi videli njegova čuda. Međutim, posle nekoliko dana, on se vratio u Kapernaum — grad na obali Galilejskog mora, u kom je često boravio. Vesti o njegovom povratku brzo su se proširile. Zato su mnogi došli do kuće u kojoj je bio. Među njima su bili i fariseji i učitelji Zakona, koji su došli iz cele Galileje i Judeje, kao i iz Jerusalima.

„Mnogi [su se] skupili, toliko njih da više nije bilo mesta, čak ni pred vratima. On je počeo da im govori Božju reč“ (Marko 2:2). Uskoro će se dogoditi nešto zaista izuzetno. To će nam pomoći da razumemo da Isus ima moć da ukloni uzrok ljudske patnje i ljudima vrati zdravlje.

Dok je Isus poučavao u sobi punoj ljudi, četvorica muškaraca su donela paralizovanog čoveka na nosilima. Želeli su da ga Isus izleči. Ali zbog mnoštva ga nisu mogli „doneti do Isusa“ (Marko 2:4). Možemo samo zamisliti koliko im je bilo žao! Zbog toga su odlučili da se popnu na ravan krov kuće u kojoj je bio Isus i naprave otvor. Zatim su u kuću spustili nosila s paralizovanim čovekom.

Da li se Isus naljutio zbog toga? Nikako! On je bio duboko dirnut verom ovih ljudi i rekao je paralizovanome: „Oprošteni su ti gresi“ (Matej 9:2). Međutim, da li je Isus mogao da oprašta grehe? Pismoznalci i fariseji su mislili da nije, i govorili su u sebi: „Zašto ovaj tako govori? On huli. Ko može da oprašta grehe osim jednoga, Boga?“ (Marko 2:7).

Isus je znao šta oni misle i zato im je rekao: „Zašto tako razmišljate u svojim srcima? Šta je lakše? Reći paralizovanome: ’Gresi su ti oprošteni‘, ili reći: ’Ustani, uzmi svoja nosila i hodaj?‘“ (Marko 2:8, 9). Zahvaljujući žrtvi koju će kasnije prineti, Isus je imao pravo da oprašta grehe.

Zatim je svim prisutnima, uključujući i one koji su ga osuđivali, pokazao da ima vlast da oprašta grehe. Okrenuo se prema paralizovanom čoveku i rekao mu: „Tebi govorim, ustani, uzmi svoja nosila i idi kući.“ Tako je čovek odmah ustao, uzeo svoja nosila i izašao. To su svi videli, pa su bili zadivljeni i slavili Boga rečima: „Tako nešto nikada nismo videli“ (Marko 2:11, 12).

Vredno je zapaziti da je Isus povezao grehe s bolešću, a opraštanje greha sa zdravljem. U Bibliji stoji da je naš praotac, Adam, zgrešio i da zbog toga svi osećamo posledice tog greha, naime, bolest i smrt. Ali pod Božjim Kraljevstvom to će se promeniti. Podanicima tog Kraljevstva, to jest onima koji vole Boga i služe mu, Isus će oprostiti grehe. Tako će bolest zauvek nestati (Rimljanima 5:12, 18, 19).