Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 34. POGLAVLJE

Izabiranje dvanaest apostola

Izabiranje dvanaest apostola

MARKO 3:13-19; LUKA 6:12-16

  • DVANAEST APOSTOLA

Prošlo je oko godinu i po dana od kada je Jovan Krstitelj rekao za Isusa da je Jagnje Božje. Neki bogobojazni muškarci, kao što su Andrija, Simon Petar, Jovan, verovatno Jakov (Jovanov brat), Filip i Vartolomej (poznat i kao Natanailo), postali su prvi Hristovi učenici. S vremenom su i mnogi drugi počeli da ga slede (Jovan 1:45-47).

Sada je on bio spreman da odabere svoje apostole. Oni će biti njegovi bliski saradnici i on će ih posebno poučavati. Ali pre donošenja te važne odluke, otišao je na jednu goru, verovatno u blizini Galilejskog mora, nedaleko od Kapernauma. Tamo se celu noć molio Bogu, očigledno tražeći od njega mudrost i blagoslov. Sutradan je pozvao svoje učenike i od njih izabrao dvanaestoricu da budu njegovi apostoli.

Pored šestorice koju smo već pomenuli, Isus je izabrao i Mateja, koji je skupljao porez. Preostala petorica su Juda (poznat i kao Tadija ili Jakovljev sin), Simon Kananej (poznat i kao Revnitelj), Toma, Jakov (Alfejev sin) i Juda Iskariotski (Matej 10:2-4; Luka 6:16).

Do sada su ova dvanaestorica već putovala sa Isusom i on ih je dobro poznavao. Neki od njih su čak bili u srodstvu s njim. Braća Jakov i Jovan su očigledno bili Isusovi bliski rođaci. A ako je, kao što neki misle, Alfej bio brat Isusovog poočima Josifa, onda je Alfejev sin, apostol Jakov, bio Isusov brat od strica.

Isusu, naravno, nije bilo teško da zapamti imena svojih apostola. Ali kako to mi možemo? Jedan način je da zapamtimo da su bila dva Simona, dva Jakova i dvojica Juda. Simon (Petar) bio je Andrijin brat, a Jakov (Zevedejev sin) imao je brata Jovana. Na ovaj način smo nabrojali imena osam apostola. Još četvorica su poreznik (Matej), onaj koji je kasnije posumnjao (Toma), onaj koga je Isus pozvao ispod drveta (Natanailo) i Natanailov prijatelj (Filip).

Jedanaest apostola su bili iz Isusovog zavičaja, Galileje. Na primer, Natanailo je bio iz Kane. Filip, Petar i Andrija su bili iz Vitsaide. Petar i Andrija su se s vremenom preselili u Kapernaum, gde je očigledno živeo Matej. Jakov i Jovan su takođe živeli u Kapernaumu ili blizu njega i bavili su se ribarstvom. Juda Iskariotski, koji je kasnije izdao Isusa, izgleda da je bio jedini apostol iz Judeje.