Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 16. POGLAVLJE

Isusova revnost za svetu službu

Isusova revnost za svetu službu

JOVAN 2:12-22

  • ISUS ČISTI HRAM

Nakon svadbe u Kani, Isus se uputio u Kapernaum. S njim su bili i njegova majka i polubraća — Jakov, Josif, Simon i Juda.

Zašto je Isus krenuo baš tamo? Kapernaum je zauzimao bolji položaj od Nazareta i Kane i očigledno je bio veći. Pored toga, većina Isusovih učenika je bila iz tog grada ili njegove okoline i zato ih je Isus mogao poučiti u njihovoj sredini.

Tokom boravka u Kapernaumu, takođe je činio i neka čuda. Tako su mnogi iz tog grada i okoline čuli za njegova dela. Ali on je sa svojim učenicima morao nastaviti dalje, do Jerusalima gde će prisustvovati Pashi.

Dok budu bili u hramu u Jerusalimu, njegovi učenici će videti nešto izuzetno — nešto što nikada ranije nisu videli.

Božji Zakon je nalagao Izraelcima da prinose životinjske žrtve u hramu. Onima koji su dolazili izdaleka, Zakon je dopuštao da donesu novac kako bi za žrtve kupili „goveda, ovce i koze“, kao i hranu i druge stvari potrebne za boravak u Jerusalimu (Ponovljeni zakoni 14:24-26). Zato su tamošnji trgovci prodavali životinje u velikom hramskom dvorištu. Neki od njih su varali, tražeći previše novca od svojih kupaca.

Ispunjen gnevom, Isus je prosuo novac menjačima novca, prevrnuo im stolove i isterao napolje i njih i trgovce. Zatim im je rekao: „Nosite to odavde! Ne činite od doma mog Oca kuću trgovačku!“ (Jovan 2:12-22).

Njegove učenike je to odmah podsetilo na proročanstvo o Božjem Sinu: „Revnost za tvoj dom izješće me.“ Međutim, Judejci su ga pitali: „Kakvim čudesnim znakom ćeš nam pokazati da to smeš da činiš?“ On im je odgovorio: „Srušite ovaj hram i ja ću ga za tri dana podići“ (Jovan 2:17-19; Psalam 69:9).

Oni su mislili da Isus govori o doslovnoj građevini, pa su ga zato upitali: „Ovaj hram je građen četrdeset i šest godina, a ti ćeš ga podići za tri dana?“ (Jovan 2:20). Međutim, Isus je simbolično govorio o svom telu. Tri godine kasnije, kada bude uskrsnuo, njegovi učenici će se setiti ovih reči.