Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Oponašajmo Isusa u. . .

Oponašajmo Isusa u. . .

SAMILOSTI

Isus je bio savršen čovek, pa nije osetio brojne nevolje i brige koje pogađaju nesavršene ljude. Ipak, veoma je voleo ljude. Bio je spreman da se u velikoj meri žrtvuje za njih — da čini stvari koje na prvi pogled nisu delovale neophodno. Na to ga je pokretala samilost. O nekim primerima možemo čitati u poglavljima 32, 37, 57 i 99.

PRISTUPAČNOSTI

I stari i mladi su osećali slobodu da priđu Isusu jer on nije bio nadmen i nedodirljiv. Videli su koliko mu je stalo do njih i zato su se dobro osećali u njegovom društvu. To je očigledno u poglavljima 25, 27 i 95.

MOLITVI

Isus se redovno, iskreno molio svom Ocu, kako sam tako i u društvu suvernika. Molio se u mnogim prilikama, a ne samo pre obroka. Svom Ocu se obraćao da bi mu zahvaljivao, da bi ga hvalio i od njega tražio vođstvo pre donošenja važnih odluka. Neke primere možemo naći u poglavljima 24, 34, 91, 122 i 123.

NESEBIČNOSTI

Isus je ponekad žrtvovao potreban odmor i opuštanje da bi zbrinuo potrebe drugih. Nije imao stav ’prvo ja‘. U tome nam je takođe pružio izvrstan primer. O tome možemo čitati u poglavljima 19, 41 i 52.

OPRAŠTANJU

Isus nije samo poučavao da treba opraštati već je to pokazivao u svom ophođenju s učenicima i drugima. S tim u vezi, možemo duboko razmišljati o onome što se nalazi u poglavljima 26, 40, 64, 85 i 131.

REVNOSTI

Prorečeno je da će većina Judejaca odbaciti Mesiju i da će ga na kraju neprijatelji ubiti. Isus je zbog toga mogao da čini za druge samo onoliko koliko je morao. Ali on je revno poučavao ljude da na ispravan način služe Bogu. Time je postavio divan primer revnosti svim svojim sledbenicima koji se suočavaju s ravnodušnošću, pa čak i protivljenjem. O tome se govori u poglavljima 16, 72 i 103.

PONIZNOSTI

Isus je u mnogo čemu bio iznad ljudi. Na primer, u znanju i mudrosti. Zbog svoje savršenosti, bez sumnje je u fizičkom i mentalnom pogledu nadmašivao sve oko sebe. Pa ipak, ponizno je služio drugima. O tome možemo čitati u poglavljima 10, 62, 66, 94 i 116.

STRPLJENJU

Isus je bio strpljiv sa svojim apostolima i drugima koji nisu uspevali da ga oponašaju ili primene ono čemu ih je poučavao. Strpljivo je ponavljao pouke koje su im bile potrebne da bi se približili Jehovi. Neki primeri Isusovog strpljenja nalaze se u poglavljima 74, 98, 118 i 135.