Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 4. POGLAVLJE

Marija — trudna, a neudata

Marija — trudna, a neudata

MATEJ 1:18-25; LUKA 1:56

  • JOSIF SAZNAJE DA JE MARIJA TRUDNA

  • MARIJA POSTAJE JOSIFOVA ŽENA

Marija je nekoliko meseci provela kod svoje rođake Jelisavete, u judejskim brdima, na jugu, a onda se vratila svojoj kući u Nazaret. Tada je bila ušla u četvrti mesec. Uskoro će se saznati za njenu trudnoću. Možemo samo zamisliti koliko joj je bilo teško!

Bila je verena za tesara po imenu Josif i znala je kako glasi Božji Zakon. U njemu stoji da treba kamenovati ženu koja je verena za jednog čoveka, a ima odnose s drugim (Ponovljeni zakoni 22:23, 24). Stoga, iako nije bila neverna, verovatno se pitala kako će svoju trudnoću objasniti Josifu i šta će dalje biti.

Budući da je tri meseca bila odsutna, možemo biti sigurni da je Josif jedva čekao da je vidi. Kada je stigla kući, sigurno je dala sve od sebe da bi mu objasnila da je zatrudnela posredstvom svetog duha. Pa ipak, kao što možemo zamisliti, Josifu je bilo veoma teško da razume i prihvati takvo objašnjenje.

On je znao da je Marija čestita žena i da je na dobrom glasu. Takođe ju je mnogo voleo. Pa ipak, bez obzira na njene tvrdnje, njemu je izgledalo da je jedino mogla zatrudneti s drugim čovekom. Pošto nije želeo da bude kamenovana ili javno osramoćena, odlučio je da se tajno razvede od nje. U to vreme, na one koji su bili vereni gledalo se kao da su u braku i bio je potreban razvod da bi se okončala veridba.

 Kasnije je Josif otišao na počinak, još uvek razmišljajući o tome šta se zapravo desilo. U snu mu se pojavio Jehovin anđeo i rekao mu: „Ne boj se da dovedeš kući Mariju, svoju ženu, jer je ono što je u njoj začeto od svetog duha. Ona će roditi sina, a ti mu daj ime Isus, jer će on spasti svoj narod od njihovih greha“ (Matej 1:20, 21).

Kada se probudio, sigurno je bio srećan! Sada mu je bilo sve jasno i bez oklevanja je učinio ono što mu je anđeo rekao. Tako je doveo Mariju u svoj dom. To je bio javni čin kojim je pokazao da su se on i Marija uzeli. Međutim, nije imao odnose s njom sve dok je ona nosila Isusa.

Mesecima kasnije, Josif i Marija, koja je bila u poodmakloj trudnoći, morali su da krenu na dalek put. Kuda su to krenuli kada je Marija bila pred porođajem?