Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 7. POGLAVLJE

Astrolozi kod Isusa

Astrolozi kod Isusa

MATEJ 2:1-12

  • ASTROLOZI SLEDE „ZVEZDU“ DO JERUSALIMA, A ONDA DO ISUSA

Sa Istoka su u Jerusalim stigli astrolozi. Oni proučavaju položaj zvezda, tvrdeći da na osnovu njega mogu protumačiti značenje događaja u životima ljudi (Isaija 47:13). Dok su još bili kod kuće, na Istoku, zapazili su „zvezdu“ koju su sledili stotinama kilometara, ali ne do Vitlejema već do Jerusalima.

Tamo su počeli da se raspituju: „Gde je kralj judejski koji se rodio? Jer smo videli njegovu zvezdu kad smo bili na istoku, pa smo došli da mu se poklonimo“ (Matej 2:1, 2).

Te reči su stigle do kralja Iroda, koji se zbog toga mnogo uznemirio. Odmah je sazvao svešteničke glavare i druge judejske verske vođe i pitao ih gde Hrist treba da se rodi. Oni su mu odgovorili na temelju Pisma: „U Vitlejemu“ (Matej 2:5; Mihej 5:2). Tada je Irod tajno pozvao k sebi astrologe i rekao im: „Idite i dobro se raspitajte za dete. Kad ga pronađete, javite mi, da i ja odem i da mu se poklonim“ (Matej 2:8). Međutim, on je želeo da pronađe dete da bi ga ubio!

Kada su astrolozi otišli, desilo se nešto neuobičajeno. „Zvezda“ koju su videli još na Istoku počela je da ide ispred njih. Očigledno je bila u pitanju neobična zvezda. Oni su je sledili sve dok se nije zaustavila tačno iznad kuće gde su živeli Josif i Marija sa svojim sinom.

Kad su ugledali Mariju s njenim malim sinom, Isusom, pali su ničice pred njim i dali mu zlatne darove, tamjan i smirnu. Na kraju, pre nego što su krenuli kod Iroda, Bog ih je u snu opomenuo da to ne čine. Zato su se vratili u svoju domovinu, i to drugim putem.

Ko je stajao iza „zvezde“ koja je vodila astrologe? Uzmimo u obzir da ih ona nije vodila direktno do Isusa, u Vitlejem. Umesto toga, vodila ih je u Jerusalim gde su bili pozvani kod kralja Iroda, koji je želeo da ubije Isusa. A on bi to i učinio da se Bog nije umešao i rekao astrolozima da ne kažu Irodu gde je Isus. Očigledno je Božji neprijatelj, Satana, hteo da ubije Isusa i koristio je „zvezdu“ da bi u tome uspeo.