Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Demoni podstiču pobunu protiv Boga

Demoni podstiču pobunu protiv Boga

Neki običaji temelje se na laži da nas mrtvi mogu videti

Ali, zašto Satana i njegovi demoni tako uporno rade na zavođenju ljudi? Zato što žele da im se pridružimo u njihovoj pobuni. Žele da ih obožavamo. Žele da verujemo njihovim lažima i da činimo stvari koje Jehova ne voli. Mnoga od tih dela uključuju običaje povezane s mrtvima.

Smrt voljene osobe je emocionalno bolno iskustvo i normalno je i ispravno pokazivati tugu. Nakon smrti svog prijatelja Lazara, Isusu „navreše suze“ (Jovan 11:35).

Postoje mnogi običaji povezani sa smrću koji se razlikuju širom sveta. Mnogi se ne suprote biblijskim načelima. Međutim, neki običaji se temelje na zamisli da umrli žive i da mogu videti one koji su na životu. Bdenja, neobuzdano naricanje i izveštačeni pogrebni obredi, sve to ima koren u strahu da se neće ugoditi duhovima umrlih. Ali, s obzirom da mrtvi „nisu svesni ničega“, oni koji vrše takve stvari unapređuju Satanine laži (Propovednik 9:5NW).

Drugi običaji se temelje na laži da mrtvima treba naša pomoć

 Drugi običaji ili obredi nastaju iz verovanja da je mrtvima potrebna pomoć živih i da će povrediti žive ako im se ne ugodi. U nekim zemljama se održavaju gozbe i žrtvovanja 40 dana ili jednu godinu posle nečije smrti. To se čini da se navodno pomogne pokojniku da ’pređe‘ u duhovno područje. Još jedan čest običaj je da se umrlima nudi hrana i piće.

Te stvari su pogrešne, jer unapređuju Satanine laži o mrtvima. Hoće li Jehova odobriti da imamo bilo šta sa običajima koji se temelje na učenjima demona? Nikako! (2. Korinćanima 6:14-18).

Sluge pravog Boga nemaju nikavog učešća u običajima koji unapređuju Satanine laži. Umesto toga, oni se s puno ljubavi usredsređuju na pomaganje i pružanje utehe živima. Oni znaju da, kad neko premine, takvom može pomoći samo Jehova (Job 14:14, 15).

 Bog je osudio spiritizam

Neki dolaze u doticaj s demonima direktno ili kroz ljudske medije. To se naziva spiritizam. Vudu, čarolije, magija, proricanje budućnosti i traženje odgovora od mrtvih, sve su to oblici spiritizma.

Bog je protiv ovih loših stvari. On zahteva isključivu odanost (Izlazak 20:5)

Biblija osuđuje takve stvari, govoreći: „Neka se u tebi ne nađe niko... ko se služi gatanjem, ko vrši magiju ili ko gleda znakove ili vračar, ili onaj koji veže druge činima ili iko ko pita za savet duhovnog medija ili proricatelja događaja od zanata ili iko ko pita mrtve. Jer svaki koji čini ove stvari nešto je odvratno Jehovi“ (5. Mojsijeva 18:10-12NW).

Zašto nas Jehova tako odlučno upozorava na takve postupke?

 Jehova nas zbog našeg vlastitog dobra upozorava na sve oblike spiritizma. On voli ljude i brine o njima, a isto tako zna da će oni koji budu povezani sa demonima patiti.

Jedna takva osoba bila je i Nilda, koja je bila duhovni medij u Brazilu. Demoni su joj upropastili život. Ona priča: „Duhovi... su me imali u vlasti, izdavajući mi zapovesti. Prelazila sam iz stanja svesnosti u stanja nesvesnosti i bila sam zarobljena psihijatrijskim problemima. Demoni su me toliko progonili da su mi bili narušeni živci. Uzimala sam sedative i počela sam stalno da pijem i pušim. To je trajalo godinama.“

Oni koji vrše spiritizam često se osećaju loše. Oni mogu izgubiti svoj dom, slobodu, čak i život

Vremenom se Nilda, uz pomoć Jehove i njegovih Svedoka na Zemlji, oslobodila demonskog uticaja i sada živi ispunjenim, korisnim životom. Ona kaže: „Želela bih sve da ohrabrim da se nikad, ni za trenutak, ne povežu sa [zlim] duhovima.“