Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

9. LEKCIJA

Kako porodica može biti srećna?

Kako porodica može biti srećna?

1. Zašto je sklapanje braka neophodno za sreću u porodici?

Jehova je srećan Bog i želi da i porodice budu srećne (1. Timoteju 1:11). On je osnivač braka. Bračna zajednica je neophodna za porodičnu sreću jer se unutar nje i supružnici i deca osećaju sigurno i voljeno. Ljudi kojima je važno da ugode Bogu treba da registruju brak u skladu sa zakonom svoje zemlje. Pročitajte Luku 2:1, 4, 5.

Kako Bog gleda na brak? On želi da to bude trajna zajednica muškarca i žene. Jehova želi da muž i žena budu verni jedno drugom (Jevrejima 13:4). On mrzi razvod (Malahija 2:16). Međutim, dopušta da se neko razvede i ponovo stupi u brak ako njegov bračni drug počini preljubu. Pročitajte Mateja 19:3-6, 9.

2. Kako muž i žena treba međusobno da se ophode?

Jehova je stvorio muškarca i ženu tako da se međusobno dopunjuju u braku (Postanak 2:18). Muž je glava porodice i zato ima odgovornost da brine o materijalnim potrebama članova porodice i da ih poučava o Bogu. Treba da bude samopožrtvovan i da voli ženu. Između muža i žene treba da vladaju ljubav i poštovanje. Pošto su oboje nesavršeni, neophodno je da nauče da opraštaju da bi bili srećni. Pročitajte Efešanima 4:31, 32; 5:22-25, 33 i 1. Petrovu 3:7.

3. Da li je razdvajanje rešenje za nesrećan brak?

Ako muž i žena imaju probleme u braku, oboje treba da se trude da se s ljubavlju ophode jedno prema drugom (1. Korinćanima 13:4, 5). Božja Reč ne preporučuje razdvajanje kao rešenje za bračne probleme. Pročitajte 1. Korinćanima 7:10-13.

4. Deco, šta vam Bog želi?

Vaš Stvoritelj Jehova želi da budete srećni. On vam pruža najbolje savete kako biste uživali u svojoj mladosti. Želi da slušate svoje roditelje, koji su iskusniji i mudriji od vas, jer je to za vaše dobro (Kološanima 3:20). Takođe želi da slušate njega i njegovog Sina jer ćete tako biti radosni. Pročitajte Propovednika 11:9 – 12:1 i Mateja 19:13-15; 21:15, 16.

5. Roditelji, šta da radite da bi vaša deca bila srećna?

Važno je da svojoj deci obezbedite hranu, odeću i krov nad glavom (1. Timoteju 5:8). Ali da bi ona bila srećna, takođe je neophodno da ih poučavate da vole Boga i uče od njega (Efešanima 6:4). Kada vaša deca vide koliko volite Boga, to će im se snažno urezati u srce. Pouka koja se temelji na Božjoj Reči pomoći će deci da razviju dobre stavove. Pročitajte Ponovljene zakone 6:4-7 i Poslovice 22:6.

Deci mnogo znači kad ih hrabrite i pohvaljujete, a nekad je neophodno da ih ispravite ili ukorite. Ako tako vaspitavate decu, pomoći ćete im da ne urade nešto loše (Poslovice 22:15). Međutim, disciplinovanje ne sme da bude grubo ili surovo. Pročitajte Kološanima 3:21.

Jehovini svedoci su izdali nekoliko knjiga koje su posebno namenjene roditeljima i deci. Te knjige se temelje na Svetom pismu. Pročitajte Psalam 19:7, 11.