Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 DODATAK

Masturbacija — kako savladati tu lošu naviku

Masturbacija — kako savladati tu lošu naviku

Masturbacija navodi osobu da razmišlja samo o sopstvenom zadovoljstvu i kvari njen način razmišljanja zbog čega se može reći da je u duhovnom pogledu veoma štetna. * Osoba koja ima tu naviku može doći do te tačke da druge posmatra kao seksualne objekte, to jest kao sredstvo za postizanje seksualnog zadovoljstva. Za takve ljude polni odnosi nisu izraz ljubavi između dve osobe već se svode na fizičku reakciju koja dovodi do trenutnog zadovoljstva i ublažava seksualnu napetost. Ali takvo olakšanje je samo privremenog karaktera. U suštini, masturbacija ne pomaže osobi da u svojim udovima usmrti „blud, nečistoću, polnu požudu“, već razbuktava takve želje (Kološanima 3:5).

Apostol Pavle je napisao: „Očistimo se od svake prljavštine tela i duha, i usavršavajmo se u svetosti u strahu pred Bogom“ (2. Korinćanima 7:1). Ako ti je teško da u svom životu primeniš ove reči, nemoj se prepustiti očaju. Jehova je uvek ’spreman da oprosti‘ i da nam pomogne (Psalam 86:5; Luka 11:9-13). U stvari, to što te srce osuđuje i što se trudiš da prekineš s tom navikom, uprkos povremenim padovima, pokazuje da imaš dobar stav.  Nemoj izgubiti iz vida ni to da je Bog „veći od našeg srca i zna sve“ (1. Jovanova 3:20). Bog ne gleda samo naše grehe već gleda i kakvi smo kao osobe. Zbog toga nas razume i sluša kad ga usrdno molimo za milost. Zato nikad nemoj prestati da se ponizno i usrdno moliš Bogu, poput deteta koje se obraća svom ocu kada je u nevolji. Jehova će ti pomoći da ponovo imaš čistu savest (Psalam 51:1-12, 17; Isaija 1:18). Naravno, treba i da preduzmeš neophodne korake u skladu sa svojim molitvama. Na primer, treba da se kloniš svih oblika pornografije kao i lošeg društva. *

Ako uprkos svemu i dalje imaš problem s masturbacijom, razgovaraj o tome sa svojim roditeljem koji služi Jehovi ili s duhovno zrelim prijateljem koji će te razumeti * (Poslovice 1:8, 9; 1. Solunjanima 5:14; Titu 2:3-5).

^ odl. 3 Masturbacija je nadraživanje polnih organa koje obično dovodi do orgazma.

^ odl. 4 Mnoge porodice drže kompjuter na vidnom mestu u kući jer tako mogu da nadziru kako se on koristi. Osim toga, neki su nabavili kompjuterske programe koji filtriraju nepoželjan materijal. Međutim, nijedan sistem nije potpuno pouzdan.

^ odl. 5 Praktični predlozi o tome kako prekinuti s masturbacijom nalaze se u članku „Mladi pitaju... Kako da prekinem sa ovom navikom?“ u izdanju Probudite se! od novembra 2006, i u knjizi Mladi pitaju — praktični odgovori na njihova pitanja, 1. tom, strane 178-182.