Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 HRIŠĆANSKI ŽIVOT

Knjiga Šta učimo iz Biblije?

Knjiga Šta učimo iz Biblije?

Iako knjiga Šta učimo iz Biblije? ne postoji na našem jeziku, sledi objašnjenje o tome kako se ona može koristiti na jezicima na kojima postoji. Ona je slična knjizi Šta Biblija naučava. U obe knjige se nalaze iste teme, poređane istim redosledom. Međutim, knjiga Šta učimo iz Biblije? je jednostavnija i namenjena je onima koji teško razumeju knjigu Šta Biblija naučava. U ovoj knjizi nema Dodatka, ali su neki pojmovi na koje će čitalac naići u tekstu kratko i jednostavno objašnjeni na kraju knjige. Takođe, u poglavljima ne postoje uvodna pitanja, niti okvir za ponavljanje već se na kraju poglavlja nalazi sažetak glavnih tačaka. Ova knjiga se uvek može nuditi, čak i onda kada to nije predviđeno u mesečnoj ponudi literature, baš kao što je to slučaj i s knjigom Šta Biblija naučava. Kako se uz pomoć ove knjige može voditi biblijski kurs?

SAŽETAK. Uobičajen princip po kom vodimo biblijske kurseve jeste da se pročita odlomak i da se zatim postavi navedeno pitanje. Međutim, šta ako naiđeš na nekoga ko slabo zna jezik ili loše čita? U tom slučaju, biblijski kurs možeš voditi samo na osnovu sažetka poglavlja, a osobu podstaći da sama pročita poglavlje. Na primer, svaki put možeš osmotriti po jednu tačku iz sažetka. Tako kurs ne bi trajao više od 15 minuta. S obzirom da se u sažetku ne nalaze detalji kojih ima u glavnom tekstu, važno je da se dobro pripremaš, imajući na umu potrebe osobe s kojom proučavaš. Ukoliko tokom kursa proučavate glavni tekst, sažetak vam može poslužiti kao ponavljanje.

OBJAŠNJENJA. Pojmovi u delu Objašnjenja navode se onim redosledom kojim se pojavljuju u poglavljima. Treba da proceniš da li ćeš osmatrati ovaj deo tokom kursa ili ne, baš kao što bi to učinio i s Dodatkom u knjizi Šta Biblija naučava.