Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste znali?

Da li ste znali?

S kojim se poteškoćama Irod suočio prilikom rekonstrukcije hrama u Jerusalimu?

Kralj Solomon je izgradio hram na jednom brdu u Jerusalimu. Sa istočne i zapadne strane brda podigao je potporne zidove i tako je dobio terasasto zemljište oko hrama. Irod je želeo da izgradi raskošniji hram, pa je počeo da popravlja i proširuje postojeći.

Da bi proširili terasasto zemljište na severnoj strani hrama, Irodovi graditelji su izravnali veći deo tog terena. Zaravan na južnoj strani je proširena za 32 metra. Taj prošireni deo zaravni se oslanjao na čitav niz kamenih potpornih lukova i masivan potporni zid. Na nekim delovima ovaj zid je bio visok i do 50 metara.

Irod je vodio računa o tome da ne vređa verska osećanja Judejaca niti da poremeti hramsku službu i prinošenje žrtava. Judejski istoričar Josif Flavije je rekao da je Irod čak omogućio da se sveštenici obučavaju zidarskim i tesarskim poslovima kako na sveto tlo ne bi kročio niko ko na to nije imao pravo.

Irod nije doživeo da vidi završetak radova. Godine 30. n. e., radovi su trajali već 46 godina (Jovan 2:20). Hram je završen za vreme vladavine Irodovog praunuka, Agripe II, sredinom prvog veka n. e.

Zašto su stanovnici Malte pomislili da je apostol Pavle ubica?

Boginja pravde (levo) udara boginju nepravde

Moguće je da su neki ljudi sa Malte bili pod uticajem grčke religije. Razmotrimo šta se desilo kada je Pavle doživeo brodolom u blizini Malte, kao što je zapisano u Delima apostolskim. Nakon što je stavio naramak granja na vatru koja je naložena da bi se brodolomnici ugrejali, jedna zmija otrovnica ga je ugrizla i ostala da mu visi na ruci. Tada su ostrvljani rekli: „Ovaj čovek mora da je ubica! Izbavio se iz mora, ali pravda mu ne dopušta da živi“ (Dela apostolska 28:4).

Ovde se za pravdu koristi grčki izraz dike. Osim što označava pravdu, ova reč u grčkoj mitologiji označava i boginju pravde. Verovalo se da ona prati dešavanja na zemlji i izveštava Zevsa o nepravdama koje nisu razotkrivene, kako bi krivci bili kažnjeni. Prema jednoj knjizi, stanovnici Malte su možda ovako razmišljali: „Premda se Pavle izbavio iz mora, on je na neki način obeležen i sada ga je stigla kazna boginje Dike . . . u vidu ujeda zmije otrovnice.“ Međutim, kada je postalo očigledno da mu zmija nije naudila, oni su promenili mišljenje.