Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

S NASLOVNE STRANE | IMA LI IKAKVE SVRHE MOLITI SE?

Da li neko sluša naše molitve?

Da li neko sluša naše molitve?

Neki smatraju da molitve predstavljaju samo gubljenje vremena i da ih niko ne sluša. Drugi su se molili neko vreme, ali su stekli utisak da na njihove molitve niko ne odgovara. Jedan ateista je imao svoju zamisao o Bogu i zatim se molio: „Kaži mi makar nešto.“ Ali rekao je da nije čuo ni reč.

Međutim, u Bibliji piše da Bog zaista postoji i da sluša naše molitve. U njoj je odavno zapisano sledeće: „On će ti se zaista smilovati kad čuje tvoj vapaj; čim ga čuje, uslišiće te“ (Isaija 30:19). Na još jednom mestu u Bibliji stoji: „Ugodna mu je molitva čestitih“ (Poslovice 15:8).

Isus se molio svom Ocu i „bio je uslišen“ (Jevrejima 5:7)

U njoj se navode i primeri ljudi čije su molitve bile uslišene. Na primer, u jednom stihu stoji da je Isus upućivao „usrdne molitve [...] onome koji ga je mogao spasti“ i da je bio uslišen (Jevrejima 5:7). Slični primeri nalaze se u Danilu 9:21 i u 2. Letopisa 7:1.

Zašto onda neki imaju utisak da njihove molitve nisu uslišene? Da bi naše molitve bile uslišene, neophodno je da se molimo Bogu o kom govori Biblija, to jest Jehovi * i nikom drugom. On očekuje od nas da se molimo u skladu s njegovom voljom, to jest da se molimo za ono što on odobrava. Ako to budemo činili, on obećava da će čuti naše molitve (1. Jovanova 5:14). Dakle, da bi Bog čuo naše molitve, moramo ga upoznati i saznati šta je njegova volja.

Mnogi su se uverili u to da molitva nije samo neki verski čin, već da Bog zaista čuje i uslišava molitve. Jedan Kenijac po imenu Ajzak rekao je: „Molio sam Boga da mi pomogne da razumem Bibliju. Ubrzo nakon toga mi je neko pružio potrebnu pomoć.“ Hilda sa Filipina je u više navrata pokušavala da prekine s pušenjem. Na kraju joj je muž rekao: „Što se ne bi pomolila Bogu da ti pomogne?“ Ona je to uradila i posle nekog vremena je rekla: „Prosto je neverovatno koliko mi je Bog pomogao. Jednostavno više nisam osećala želju da zapalim cigaretu. Na kraju sam uspela da ostavim pušenje.“

Da li je moguće da Bog želi da usliši i vaše molitve koje su u skladu s njegovom voljom?

^ odl. 6 Sveto pismo otkriva da Božje ime glasi „Jehova“.