Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | DA LI NAS SMRT ZAUVEK RAZDVAJA?

Da li je realno verovati da će mrtvi ponovo živeti?

Da li je realno verovati da će mrtvi ponovo živeti?

Da li je naivno verovati u uskrsenje? Zapazimo šta je apostol Pavle pod Božjim nadahnućem napisao o tome: „Ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, od svih ljudi nas treba najviše žaliti. Ali činjenica je da je Hrist uskrsnuo iz mrtvih, on je prvina od onih koji su umrli“ (1. Korinćanima 15:19, 20). Pavle je bio siguran da će biti uskrsenje. Štaviše, Isusovo uskrsenje služi kao garancija da je ono moguće * (Dela apostolska 17:31). Zato je Pavle rekao za Isusa da je „prvina“, to jest da je prvi koji je uskrsenjem dobio večni život. Ako se za Isusa kaže da je bio prvi, logično je da će i drugi uskrsnuti.

Jov je rekao Bogu: „Uželećeš se dela ruku svojih“ (Jov 14:14, 15)

Zašto još možemo biti sigurni da će biti uskrsenje? Jehova je Bog istine i on „ne može da laže“ (Titu 1:2). Jehova nikada nije lagao, niti će ikada lagati. Da li bi bilo logično da obeća da će biti uskrsenje i pokaže da je to moguće, a da onda to ne ispuni? Sama pomisao na to je neverovatna!

Zašto je Jehova pružio nadu u uskrsenje? Zato što nas voli. „Kad čovek umre, može li se u život vratiti?“, pitao je Jov. „Pozvaćeš me, i ja ću ti se odazvati. Uželećeš se dela ruku svojih“ (Jov 14:14, 15). Jov je bio uveren da će njegov brižni nebeski Otac jedva čekati da ga uskrsne. Da li se Bog promenio? „Ja [sam] Jehova, ja se ne menjam“ (Malahija 3:6). Bog i dalje jedva čeka da ponovo vidi one koji su umrli, zdrave i srećne, baš kao što i svaki brižan roditelj čezne da ponovo vidi svoje dete koje je izgubio. Naravno, razlika je u tome što  Bog ima moć da učini ono što želi (Psalam 135:6).

Strašno je kada nam neko drag umre, ali Bog će nadoknaditi svaki gubitak

Jehova će dati moć svom Sinu da donese neopisivu radost onima koji pate zbog gubitka svojih najmilijih. Kakva su Isusova osećanja kada je reč o uskrsenju? Kada je video koliko su Lazareve sestre i njegovi prijatelji tužni, „Isus je zaplakao“. Potom je vratio Lazara u život (Jovan 11:35). Jednom drugom prilikom, Isus je naišao na udovicu iz Naina, koja je izgubila svog sina jedinca. Isus se „sažalio [...] na nju i rekao joj: ’Ne plači‘“. Odmah je uskrsnuo njenog sina (Luka 7:13). Dakle, Isus duboko saoseća sa svima kojima je smrt odnela voljene osobe. Zato će biti veoma srećan kada njihovu tugu bude pretvorio u radost.

Da li ste vi izgubili neku dragu osobu? Možda smatrate da je smrt nerešiv problem. Međutim, postoji rešenje — Bog će preko svog Sina vratiti mrtve u život. I ne samo to — Bog želi da vi to doživite. On želi da budete tamo i dočekate vaše najmilije. Zamislite kako s njima planirate šta ćete zajedno raditi u svu večnost, sigurni da vas više nikada ništa neće rastaviti!

Lajonel, koji je ranije citiran, kaže: „Kada sam saznao za uskrsenje, nisam mogao u to da poverujem. Ali uverio sam se da je to istina kada sam proverio u Bibliji. Jedva čekam da ponovo vidim svog dedu.“

Da li biste i vi želeli da saznate više o uskrsenju? Jehovini svedoci će vam u vašoj Bibliji rado pokazati zašto veruju u uskrsenje. *

^ odl. 3 Dokazi koji potvrđuju da je Isus uskrsnuo mogu se naći u knjizi Biblija — Reč Božja ili čovečija?, na stranama 78-86; izdali Jehovini svedoci.

^ odl. 9 Više informacija može se naći u 7. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.