Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 RAZGOVOR O JEDNOJ BIBLIJSKOJ TEMI

Zašto vredi ispitati Bibliju?

Zašto vredi ispitati Bibliju?

Sledi jedan primer toga kako Jehovini svedoci razgovaraju s ljudima o nekoj biblijskoj temi. Zamislimo da Svedok po imenu Robert razgovara s čovekom koji se zove Oliver.

BIBLIJA — KNJIGA TAČNE ISTORIJE

Oliver: Odmah da vam kažem da nisam nešto religiozan. Zato mislim da vam ja nisam dobar sagovornik.

Robert: Hvala vam što ste iskreni. Inače, ja sam Robert, a vi?

Oliver: Ja sam Oliver.

Robert: Drago mi je.

Oliver: I meni.

Robert: Ako mogu da vas pitam, da li ste odrasli u religioznoj porodici?

Oliver: Da. Ali nekako sam prestao da se zanimam za religiju kada sam otišao na fakultet.

Robert: Razumem. Šta ste studirali?

Oliver: Sociologiju i istoriju. Oduvek sam voleo istoriju — „učiteljicu života“.

Robert: Istorija može biti izuzetno zanimljiva. Verovatno znate da je Biblija istorijska knjiga. Da li ste imali priliku da i nju istražujete?

Oliver: Ne baš. Znam da je to dobra knjiga, ali na Bibliju nikada nisam gledao kao na istorijsku knjigu.

Robert: Čini mi se da ste osoba širokih shvatanja. Zato bih, ako imate nekoliko minuta, voleo da vam pokažem neke primere koji potvrđuju da Biblija sadrži istorijske činjenice.

Oliver: Može. Samo, ja nemam Bibliju.

Robert: Nije problem, imam je ja. Prvi primer se nalazi ovde, u 1. Letopisa, u 29. poglavlju, u 26. i 27. stihu. Tu piše: „Tako je David, Jesejev sin, vladao nad celim Izraelom. Četrdeset godina je vladao nad Izraelom. U Hevronu je vladao sedam godina, a u Jerusalimu je vladao trideset i tri godine.“

Oliver: Zašto mislite da je to dobar primer?

Robert: Kritičari su jedno vreme tvrdili da kralj David nije postojao.

Oliver: Stvarno? Zašto bi dovodili u pitanje njegovo postojanje?

Robert: Van Biblije nije bilo mnogo dokaza da je on stvarno postojao. Međutim, jedan tim arheologa je 1993. otkrio jedan kamen iz drevnog doba na kom stoji reč koja se prevodi sa „Davidov dom“.

Oliver: Zanimljivo.

Robert: Još jedna biblijska ličnost za koju se sumnjalo da je postojala bio je Pontije Pilat, namesnik koji je vladao u Isusovo vreme. On se spominje ovde, u 3. poglavlju Lukinog jevanđelja, u 1. stihu, zajedno s nekim vladarima tog vremena.

Oliver: Da, vidim. Tu piše: „Kad je Pontije Pilat bio namesnik Judeje.“

Robert: Tako je. Među nekim izučavaocima je godinama postojala sumnja da je Pontije  Pilat stvarno postojao. A onda, pre oko 50 godina, bio je pronađen jedan kamen na Bliskom istoku na kom je uklesano njegovo ime.

Oliver: Nisam ranije čuo za to.

Robert: I meni je bilo zanimljivo kada sam to saznao.

Oliver: Da budem iskren, uvek sam poštovao Bibliju kao književno delo, ali nikada nisam smatrao da je bitna za naše vreme. Može biti da se u njoj nalazi tačna istorija, ali ne mislim da je praktična za nas danas.

BIBLIJA — STARA, ALI NE I ZASTARELA

Robert: Mnogi bi se složili s vama. Međutim, ja mislim drugačije. A evo i zašto: ljudske potrebe se nisu promenile s prolaskom vremena. Na primer, oduvek su nam potrebni hrana, odeća i krov nad glavom. Oduvek imamo potrebu da se družimo i da imamo srećnu porodicu. To nam je svima važno, zar ne?

Oliver: Tako je.

Robert: Biblija nam pomaže na tim područjima. Zato bismo mogli reći da Biblija jeste stara, ali ne i zastarela knjiga.

Oliver: Kako to mislite?

Robert: Jednostavno rečeno, u Bibliji se nalaze principi koji su i danas primenljivi kao i pre mnogo vekova kada su napisani.

U Bibliji se nalaze principi koji su i danas primenljivi kao i pre mnogo vekova kada su napisani

Oliver: Nisam to znao.

Robert: Na primer, Biblija pruža savete koji nam mogu pomoći da imamo srećnu porodicu i čvrsta prijateljstva, kao i uravnoteženo gledište o novcu. Ona je poput priručnika za uspešan život. Da li se, recimo, slažete da danas nije lako imati srećan brak i skladnu porodicu?

Oliver: Moram priznati da je tako. Žena i ja smo godinu dana u braku i nije baš da se uvek slažemo.

Robert: Razumem. Vidite, u Bibliji se nalaze jednostavni saveti koji nam mogu pomoći. Primera radi, neki od njih su zapisani u 5. poglavlju poslanice Efešanima, u 22, 23. i 28. stihu. Ako želite, možete ih vi pročitati.

Oliver: Tu piše: „Žene neka budu podložne svojim muževima kao Gospodu, jer je muž poglavar ženi kao što je i Hrist poglavar skupštini — on kao spasitelj tog tela.“ A u 28. stihu: „Tako i muževi treba da vole svoje žene kao svoje telo. Ko voli svoju ženu, voli samog sebe.“

Robert: Odlično, hvala vam. Da li se slažete da će brak biti bolji ako se i muž i žena trude da primenjuju ove jednostavne savete?

Oliver: Slažem se. Ali to je lakše reći nego uraditi.

Robert: Tačno, niko nije savršen. U tom istom poglavlju u Bibliji ima jedan stih koji nas poziva da budemo razumni. * Važno je da u svim međuljudskim odnosima budemo uravnoteženi i spremni da popustimo.

Oliver: To zvuči logično.

Robert: Moja žena i ja smo primetili da nam Biblija pomaže u tome. Inače, mnoge korisne informacije o braku i porodici možete naći na veb-sajtu Jehovinih svedoka. Ako imate nekoliko minuta, mogao bih vam pokazati šta se tamo nalazi.

Oliver: Može. Imam toliko vremena.

Robert: Odlično. Adresa tog veb-sajta je www.jw.org. Ovo je početna stranica.

Oliver: Lepe su ove slike.

Robert: Na njima se prikazuje kako propovedamo u raznim delovima sveta. Evo ovde je ono što nas zanima — „Bračni parovi i roditelji“. U okviru tog dela se nalazi nekoliko kratkih članaka u kojima se osmatraju razne teme. Da li vas nešto od ovoga zanima?

 Oliver: Da. „Rešavanje problema u braku“. To bi mi dobro došlo.

Robert: U tom članku se navode četiri koraka za rešavanje problema. Zapazite ovaj odlomak. Hoćete li vi da ga pročitate?

Oliver: Što da ne. Tu piše: „Ako je u braku komunikacija poput krvi koja je neophodna za život, ljubav i poštovanje su poput srca i pluća.“ Hm, sviđa mi se ovo objašnjenje.

Robert: Tu se navodi i jedan stih iz Biblije. Možete ga otvoriti ako kliknete na njega.

Oliver: Evo, Efešanima 5:33. Tu piše: „Neka tako i svako od vas voli svoju ženu kao samog sebe, a žena neka duboko poštuje svog muža.“

Robert: Da li ste zapazili da se ovde savetuje da pružimo bračnom drugu ono što je njemu potrebno?

Oliver: Na šta mislite?

Robert: Muž želi da ga žena poštuje, zar ne? A žena želi da joj muž pokazuje da je stvarno voli.

Oliver: Slažem se.

Robert: Ako se muž trudi da na razne načine pokaže svojoj ženi da je voli, neće li i njoj biti lakše da pokazuje poštovanje prema njemu?

Oliver: Verovatno je tako.

Robert: Dakle, ovaj stih iz Biblije, iako je napisan pre skoro 2 000 godina, pruža zaista praktičan savet koji govori o potrebama muža i žene. Ako se primeni, on pomaže da, kao što se kaže u onom poređenju, „srce i pluća“ braka ostanu zdrava.

Oliver: Moram priznati da Biblija stvarno sadrži neke dobre stvari.

Robert: Drago mi je što tako mislite, Olivere. Voleo bih da se ponovo vidimo ovde i da čujem vaše mišljenje o onome što stoji u podnaslovu „Četiri koraka za rešavanje problema“ u ovom članku s našeg veb-sajta. *

Oliver: Može. Moja žena i ja ćemo ga zajedno pogledati.

Da li imate neko biblijsko pitanje na koje biste voleli da dobijete odgovor? Da li vas zanima neko verovanje ili aktivnost Jehovinih svedoka? Nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima kada sledeći put budete razgovarali s nekim Svedokom. Njemu će biti drago da odgovori na vaša pitanja.

^ odl. 63 Više informacija može se naći u 14. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.