Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste znali?

Da li ste znali?

U kom smislu se reč „evnuh“ koristi u Bibliji?

Detalj sa asirskog reljefa s prikazom evnuha

Ponekad se tom rečju ukazuje na kastriranog muškarca. U biblijsko doba, neki muškarci su bili kastrirani za kaznu ili nakon što su bili zarobljeni. Pouzdani evnusi su nadgledali odaje za žene, to jest hareme, na dvorovima. Na primer, evnusi Igaj i Sasgaz bili su čuvari žena i inoča persijskog kralja Asvira, za koga se smatra da je bio Kserks I (Jestira 2:3, 14).

Međutim, nisu svi muškarci koji se u Bibliji nazivaju evnusima bili kastrirani. Neki izučavaoci kažu da se ovaj izraz takođe koristio u širem smislu za službenike kojima su bile poverene dužnosti na dvoru. Izgleda da je u tom smislu reč „evnuh“ upotrebljena na izvornim jezicima kada se ukazuje na Jeremijinog saradnika Avdemeleha, kao i na Etiopljanina kome je u prvom veku propovedao Filip. Avdemeleh je po svemu sudeći bio dvorski službenik visokog ranga, pošto je mogao lično da se obraća kralju Sedekiji (Jeremija 38:7, 8). Etiopljanin koji je „bio u Jerusalimu da se pokloni Bogu“, opisan je kao dvoranin kom je bila poverena kraljičina riznica (Dela apostolska 8:27).

Zašto su pastiri u biblijsko doba odvajali ovce od jaraca?

Govoreći o budućem vremenu suda, Isus je rekao: „Kad Sin čovečji stigne u svojoj slavi [...] on će odvojiti ljude jedne od drugih, kao što pastir odvaja ovce od jaraca“ (Matej 25:31, 32). Zašto su pastiri odvajali ove životinje?

Ovce i koze su obično tokom dana bile zajedno na ispaši. Noću bi bile zatvorene u tor, gde su bile zaštićene od divljih životinja, lopova i hladnoće (Postanak 30:32, 33; 31:38-40). Međutim, bile su čuvane u zasebnim torovima kako koze i jarci ne bi napadali pitomije ovce, posebno ženke i jagnjad. Pastiri su takođe odvajali ovce od koza kada je bilo vreme „parenja, muže i striže“, stoji u knjizi All Things in the Bible. Dakle, ono što je Isus spomenuo u poređenju bila je uobičajena pojava u drevnom Izraelu, gde su mnogi imali svoja stada.