Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Muževi, neka vaš dom bude luka mira

Muževi, neka vaš dom bude luka mira

KAKVU vrstu sigurnosti muž treba da pruži svojoj ženi? Mnogi su odrasli u sredini u kojoj se smatra da muž brine o svojoj porodici prvenstveno tako što donosi novac u kuću. Međutim, neke žene koje su materijalno obezbeđene ne nalaze sigurnost u emocionalnom pogledu, pa čak i žive u strahu. Na primer, Rosa iz Španije je o čoveku za kog se udala rekla: „Prema drugima je bio prijatan, ali prema meni je bio grub.“ Džoj iz Nigerije kaže: „Kada se ne bih složila s mužem, on bi mi rekao: ’Ja sam ti muž i moraš da me slušaš.‘“

Kako muž može s ljubavlju ispunjavati svoju ulogu? Šta treba da radi da bi njegov dom bio mesto gde će njegova žena ’nalaziti mir‘? (Ruta 1:9).

ŠTA BIBLIJA KAŽE O MUŽEVLJEVOM AUTORITETU

Iako su muž i žena jednaki pred Bogom, Biblija kaže da svako ima svoju ulogu u porodici. U Rimljanima 7:2 se kaže da je udata žena pod ’muževljevim zakonom‘. Kao što institucije poveravaju nekoj osobi autoritet nad drugima, tako je i Bog postavio muža da bude poglavar nad ženom (1. Korinćanima 11:3). Muževi treba da upravljaju svojim domom.

Kako muževi treba da ispoljavaju autoritet koji su dobili od Boga? Biblija kaže: „Volite svoje žene, kao što je i Hrist voleo skupštinu“ (Efešanima 5:25). Iako se Isus Hrist nikada nije ženio, njegov primer može pomoći muževima da dobro ispunjavaju svoju ulogu. Pogledajmo na koje načine.

ISUS — SAVRŠEN UZOR ZA MUŽEVE

Isus je nastojao da okrepi druge i da im pomogne. Svima koji su bili potlačeni ili opterećeni svojim problemima, Isus je rekao: „Dođite k meni [...] i ja ću vas okrepiti“ (Matej 11:28, 29). Često im je pomagao da se fizički bolje osećaju, a takođe i da se približe Bogu. Nije čudo što su mnogi bili privučeni Isusu, pošto su znali da će on olakšati njihov teret.

Kako se muževi mogu ugledati na Isusa. Razmišljajte o tome kako možete pomoći svojoj ženi. Neke žene se osećaju poput Rose, koja je za svog muža rekla: „Bila sam mu samo služavka.“ Za razliku od takvog primera, čovek po imenu Kveku, koji ima skladan brak, kaže: „Često pitam svoju ženu kako mogu da joj pomognem. Pošto je volim, često se sam ponudim da uradim nešto po kući.“

Isus je bio obziran i saosećajan. Jedna žena je 12 godina patila od neke mučne bolesti. Kada je čula da Isus ima čudesnu moć, razmišljala je: „Ako dotaknem samo njegove haljine, ozdraviću.“ Bila je u pravu. Prišla mu je, dotakla njegovu odeću i istog trena je bila izlečena. Iako su neki koji su se tu zatekli verovatno mislili da je ova žena drsko postupila, Isus je zapazio da je ona to zapravo učinila iz očaja. * Ljubazno joj je rekao: „Kćeri, [...] budi zdrava od svoje mučne bolesti.“ Isus nije bio neprijatan prema njoj niti ju je prekorio, nego je imao razumevanje za patnju koju je doživljavala. Pokazao je da je stvarno saosećajan (Marko 5:25-34).

Kako se muževi mogu ugledati na Isusa. Kada se vaša žena ne oseća dobro, budite još obzirniji prema njoj i strpljivi. Probajte da se stavite na njeno mesto i da razumete njene reakcije. Na primer, Rikardo kaže: „Kad primetim da je moja žena posebno osetljiva, tada naročito pazim da ne kažem nešto zbog čega bi se još gore osećala.“

Isus je razgovarao sa svojim učenicima. Smatrao ih je prijateljima i puno je razgovarao s njima. „Obznanio [sam vam] sve što sam čuo od svog Oca“, rekao je (Jovan 15:15). Tačno je da je ponekad želeo da bude sam sa svojim mislima i da se moli. Ipak, često je govorio svojim učenicima kako se oseća. Veče pre nego što će biti ubijen kao da je zločinac, iskreno im je rekao da je ’nasmrt žalostan‘ (Matej 26:38). Čak i kada bi ga učenici razočarali, Isus ne bi prestao da razgovara s njima (Matej 26:40, 41).

Možete postati bolji muž i otac ako razmišljate o Isusovom primeru

Kako se muževi mogu ugledati na Isusa. Razgovarajte sa svojom ženom o čemu razmišljate i kako se osećate. Neke žene se žale da su im muževi veoma komunikativni s drugima, ali da su ćutljivi kod kuće. Međutim, zapazite kako se oseća Ana kada joj se njen muž otvori: „Osećam da me stvarno voli i da smo veoma bliski.“

Nemojte ćutanjem kažnjavati svoju ženu. „Kad je muž bio ljut na mene“, kaže jedna žena, „danima nije hteo da razgovara sa mnom. Zbog toga sam mislila da sam kriva i osećala sam se odbačeno.“ S druge strane, neki muževi nastoje da se ugledaju na Isusa. Na primer, Edvin kaže: „Ne reagujem čim se iznerviram zbog nečega, već čekam pravi trenutak kada možemo popričati o tome i naći rešenje.“

Džoj, koja je citirana na početku, videla je da se njen muž menja od kada je počeo da proučava Bibliju s Jehovinim svedocima. Ona kaže: „Popravio se i stvarno se trudi da po uzoru na Isusa pokazuje više ljubavi.“ Milionima bračnih parova pomažu isti biblijski saveti. Da li biste i vi želeli da ih saznate? Zatražite od nekog Jehovinog svedoka da besplatno proučava Bibliju s vama.

^ odl. 10 Prema Mojsijevom zakonu, ova žena je zbog svog stanja bila obredno nečista, pa bi svako koga bi ona dotakla takođe postao nečist (Levitska 15:19, 25).