Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

S NASLOVNE STRANE | DA LI MOŽETE BITI BLISKI S BOGOM?

Da li komunicirate s Bogom?

Da li komunicirate s Bogom?

Bilo lično ili putem telefona, imejla, video-poziva ili pisma, bliski prijatelji komuniciraju koliko god im okolnosti to dozvoljavaju. I s Bogom treba da redovno komuniciramo ako želimo da budemo bliski s njim. Ali na koji način to možemo raditi?

S Jehovom možemo razgovarati putem molitve. Međutim, molitva Bogu nije isto što i opušten razgovor s nekim ko je jednak nama. Moramo zadržati na umu da se u molitvi obraćamo svom Stvoritelju, Svevišnjem Vladaru čitavog svemira. To će nas navesti da se molimo s dubokim poštovanjem. Da bi Bog prihvatio naše molitve, treba da ispunimo i neke uslove. Pogledajmo tri takva uslova.

Kao prvo, molitve treba upućivati isključivo Jehovi Bogu, a ne Isusu, nekom „svecu“, kipu ili ikoni (Izlazak 20:4, 5). U Bibliji se nedvosmisleno kaže: „U svemu molitvom i usrdnim moljenjem sa zahvaljivanjem iznesite svoje molbe Bogu“ (Filipljanima 4:6). Kao drugo, molitve treba upućivati u ime Božjeg Sina, Isusa Hrista. Sam Isus je objasnio: „Niko ne dolazi k Ocu osim preko mene“ (Jovan 14:6). Kao treće, naše molitve moraju biti u skladu s Božjom voljom. U Bibliji piše: „Šta god da molimo u skladu s njegovom voljom, on nas čuje“ * (1. Jovanova 5:14).

Bliski prijatelji rado koriste svaku priliku da razgovaraju

Naravno, blisko prijateljstvo neće potrajati ako uvek samo jedna osoba priča. Kao što treba i da slušamo šta prijatelj želi da nam kaže, tako treba da dozvolimo Bogu da nam nešto kaže i da ga tada slušamo. Da li znate kako nam se Bog obraća?

Jehova Bog nam se danas „obraća“ preko svoje pisane Reči, Biblije (2. Timoteju 3:16, 17). Zašto to kažemo? Prikazaćemo to jednim primerom: Pretpostavimo da ste dobili pismo od nekog bliskog prijatelja. Dok ga čitate, imate osećaj kao da vam se prijatelj lično obraća, iako nije tu pored vas. Slično tome, kada čitate Sveto pismo, vi dozvoljavate da vam se Jehova obrati. Zato Džina, koju smo citirali u prvom članku, kaže: „Mislim da ako želim da me Bog smatra prijateljem, moram čitati šta stoji u ’pismu‘ koje nam je uputio — u Bibliji.“ Ona još kaže: „Svakodnevno čitanje Biblije me približava Bogu.“ Da li dozvoljavate Jehovi da vam se obrati svakog dana tako što ćete svakodnevno čitati njegovu Reč, Bibliju? To će vam pomoći da budete bliži Bogu.

^ odl. 5 Više informacija o tome kako se možemo približiti Bogu u molitvi može se naći u 17. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.