Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

S NASLOVNE STRANE | DA LI MOŽETE BITI BLISKI S BOGOM?

Da li radite ono što Bog očekuje?

Da li radite ono što Bog očekuje?

„Ako bilo šta mogu da učinim za tebe, samo reci.“ Možda ne biste tako nešto rekli potpunom strancu ili nekome koga samo površno poznajete. Međutim, verovatno vam ne bi bio problem da tako nešto kažete dobrom prijatelju. Bliski prijatelji rado čine nešto jedni za druge.

Iz Biblije saznajemo da Jehova redovno čini ono što raduje njegove sluge. Na primer, to vidimo iz reči kralja Davida, koji je bio blizak s Bogom: „Mnogo si toga učinio, Jehova, Bože moj, i mnogo je čudesnih dela tvojih i namera tvojih za nas [...] Više [ih je] nego što se nabrojati mogu“ (Psalam 40:5). Štaviše, Jehova čini dobro čak i onima koji ga ne poznaju, ’puneći njihova srca do sitosti jelom i veseljem‘ (Dela apostolska 14:17).

Svi rado činimo nešto za one koje volimo i poštujemo

Pošto Jehova rado čini ono što raduje druge, sasvim je razumno očekivati da će i oni koji žele da budu njegovi prijatelji rado činiti ono što njega raduje (Poslovice 27:11). Ali šta konkretno možete uraditi da biste ugodili Bogu? Biblija odgovara: „Ne zaboravljajte činiti dobro i deliti s drugima, jer se takvim žrtvama ugađa Bogu“ (Jevrejima 13:16). Da li to znači da je dovoljno da samo pomažemo drugima?

„Bez vere nije moguće ugoditi Bogu“, kaže Biblija (Jevrejima 11:6). Vredi zapaziti da je Avraham „nazvan ’Jehovinim prijateljem‘“ tek nakon što je pokazao da ’veruje Jehovi‘ (Jakovljeva 2:23). Isus Hrist je takođe naglasio da je potrebno da ’iskazujemo veru u Boga‘ ako želimo Božju naklonost (Jovan 14:1). Stoga, kako možete steći veru i postati osoba kakvu Bog želi za svog prijatelja? Najpre biste mogli redovno proučavati Božju Reč, Bibliju. Tako ćete ’dobro upoznati njegovu volju‘ i naučiti kako mu možete ’potpuno ugoditi‘. Što bolje budete poznavali Jehovu i što više budete primenjivali njegova pravedna merila, imaćete više vere u njega i on će vam biti sve bliži (Kološanima 1:9, 10).