Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 RAZGOVOR O JEDNOJ BIBLIJSKOJ TEMI

Kada je Božje Kraljevstvo počelo da vlada? (2. deo)

Kada je Božje Kraljevstvo počelo da vlada? (2. deo)

Sledi jedan uobičajen razgovor između Jehovinog svedoka i osobe kojoj je pokucao na vrata. Zamislimo da je Svedok po imenu Ðorđe ponovo posetio čoveka koji se zove Jovan.

OSVRT NA NAVUHODONOSOROV SAN

Ðorđe: Jovane, drago mi je što se ponovo vidimo i što ponovo možemo razgovarati o Bibliji. * Kako ste?

Jovan: Dobro sam, hvala na pitanju.

Ðorđe: Drago mi je. Kada smo se prošli put videli, razgovarali smo o tome zašto Jehovini svedoci veruju da je Božje Kraljevstvo počelo da vlada 1914. * Rekli smo da se glavni dokaz za to nalazi u 4. poglavlju biblijske knjige proroka Danila. Da li se sećate o čemu se tamo govori?

Jovan: Da, tamo se govori o snu kralja Navuhodonosora o velikom drvetu.

Ðorđe: Tako je. Navuhodonosor je u snu video jedno ogromno drvo koje je izraslo sve do neba. Zatim je čuo kako je anđeo preneo Božju zapovest da se drvo poseče, a da se panj s korenjem ostavi u zemlji. Posle „sedam vremena“, drvo bi ponovo izraslo. * Razgovarali smo i o tome kako znamo da to proročanstvo ima dva ispunjenja. Da li se sećate kako se ono najpre ispunilo?

Jovan: Ispunilo se na kralju Navuhodonosoru, zar ne? On je bio duševno bolestan sedam godina.

Ðorđe: Upravo tako. U tom periodu Navuhodonosor nije mogao da vlada. Ali u drugom, većem ispunjenju ovog proročanstva, Božja vlast je u izvesnom smislu bila prekinuta. To je trajalo sedam vremena, koja su započela 607. pre n. e., kada je Jerusalim bio uništen. Od tada više nije bilo kraljeva na zemlji koji bi zastupali Jehovu Boga tako što bi vladali nad njegovim narodom. Na kraju tih sedam vremena, Bog je nad svojim narodom postavio novog vladara — nekoga na nebu. Drugim rečima, kraj tog perioda je označavao početak vladavine Božjeg nebeskog Kraljevstva. Već smo rekli kada je započeo period od sedam vremena. Ako odredimo koliko je trajao, znaćemo kada je Božje Kraljevstvo počelo da vlada. Da li vam je sve ovo dosad logično?

Jovan: Da, sve ima logike, i malo ste me podsetili na neke detalje o kojima smo pričali prošli put.

Ðorđe: Odlično. Hajde sad da vidimo koliko je trajao period od sedam vremena. Pre nego što sam došao, malo sam istraživao ovu temu i potrudiću se da vam je što bolje objasnim.

Jovan: Važi.

 KRAJ SEDAM VREMENA — POČETAK POSLEDNJIH DANA

Ðorđe: U Navuhodonosorovom slučaju, sedam vremena iz proročanstva trajalo je sedam doslovnih godina. Ali u većem ispunjenju, kada je reč o Božjem Kraljevstvu, tih sedam vremena je moralo trajati mnogo duže od sedam godina.

Jovan: Kako to znate?

Ðorđe: Prisetimo se da je sedam vremena započelo kada je Jerusalim bio uništen 607. pre n. e. Ako računamo sedam godina od tada, dolazimo do 600. pre n. e. Ali tada se nije dogodilo ništa značajno u povezanosti s Božjom vlašću. Takođe, prošli put smo rekli da je Isus vekovima kasnije, kada je bio na zemlji, ukazao na to da se sedam vremena tada još nije završilo.

Jovan: Da, sećam se.

Ðorđe: Zato možemo zaključiti da sedam vremena nije sedam doslovnih godina, već jedan duži period.

Jovan: A koliko traje taj period?

Ðorđe: Da bismo to razumeli, pogledajmo nešto što je zapisano u biblijskoj knjizi Otkrivenje. U njoj se pominje period od tri i po vremena i kaže se da je trajao 1 260 dana. * Dakle, sedam vremena — što je dvostruko više — iznosi 2 520 dana. Da li sam uspeo ovo dobro da objasnim?

Jovan: Da, ali ne razumem kako to pokazuje da je Božje Kraljevstvo počelo da vlada 1914.

Ðorđe: Evo, možemo to sada da vidimo. Ponekad u biblijskim proročanstvima dan predstavlja godinu. * Ukoliko primenimo to pravilo , sedam vremena bi trebalo da traje 2 520 godina. Ako krenemo od 607. pre n. e. i dodamo 2 520 godina, dolazimo do 1914. * Tako smo razumeli da se 1914. navršilo sedam vremena i da je tada Isus počeo da vlada kao Kralj Božjeg Kraljevstva. Takođe vredi zapaziti da se od 1914. u svetu dešava upravo ono što je Biblija prorekla za poslednje dane.

Jovan: Na šta mislite?

Ðorđe: Pogledajte šta piše u Mateju 24:7. Isus je prorekao šta će se događati na zemlji u vreme kada on bude počeo da vlada na nebu: „Jer će ustati narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo i biće gladi i zemljotresa po raznim mestima.“ Zapazite da je Isus prorekao da će u tom periodu biti gladi i zemljotresa. U proteklom veku, u svetu je bilo mnogo takvih nevolja, zar ne?

Jovan: Da, tako je.

Ðorđe: U ovom stihu je Isus takođe prorekao da će u vreme kada on bude počeo da vlada kao Kralj biti i ratova. A u biblijskoj knjizi Otkrivenje se nalazi proročanstvo koje nam pomaže da razumemo da ratovi neće pogoditi samo neka mesta, već čitav svet. * Sigurno znate kada je počeo Prvi svetski rat.

Jovan: Da, to je bilo 1914, iste godine kada vi kažete da je Isus počeo da vlada. Nisam to dosad povezao.

 Ðorđe: Vidite, jasnu sliku možemo dobiti tek kad proročanstvo o sedam vremena povežemo s drugim biblijskim proročanstvima koja se odnose na vreme kraja. Jehovini svedoci su uvereni da je Isus počeo da vlada 1914. i da su upravo te godine počeli poslednji dani. *

Jovan: Još uvek nisam siguran da sam sve dobro razumeo.

Ðorđe: Verujem. Kao što sam već rekao, i meni je trebalo vremena da sve shvatim. Ipak, nadam se da vam je ovaj razgovor pomogao da uvidite da Jehovini svedoci svoje verovanje o 1914. godini zaista temelje na Bibliji, iako se u njoj ta godina ne spominje konkretno.

Jovan: Uvek sam vam se divio što za sve što kažete imate dokaz u Bibliji. Nikada ne iznosite svoje lično mišljenje. Ipak, nije mi jasno zašto je ovo toliko komplikovano. Zašto nam Bog nije preko Biblije jednostavno rekao da će Isus 1914. početi da vlada na nebu?

Ðorđe: To je odlično pitanje. Zapravo, to nije jedina stvar u Bibliji koja nije konkretno rečena. Ali zašto je Biblija napisana tako da ljudi moraju uložiti trud da bi je razumeli? Mogli bismo o tome razgovarati kada sledeći put dođem.

Jovan: Može.

Da li imate neko biblijsko pitanje na koje biste voleli da dobijete odgovor? Da li vas zanima neko verovanje ili aktivnost Jehovinih svedoka? Nemojte se ustručavati da postavite to pitanje kada vas sledeći put poseti neki Svedok. Njemu će biti drago da razgovara s vama o tome.

^ odl. 5 Jehovini svedoci besplatno proučavaju Bibliju sa zainteresovanim osobama tako što osmatraju temu po temu.

^ odl. 24 Videti tabelu „Navuhodonosorov san“.

^ odl. 30 Više informacija može se naći u 9. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.