Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 PRIBLIŽIMO SE BOGU

’Jehova je spremno oprostio vama‘

’Jehova je spremno oprostio vama‘

„Onaj ko ne može da oprosti ruši most koji će i sam morati da pređe.“ Ove reči Edvarda Herberta, britanskog istoričara iz XVII veka, ističu jedan razlog zbog kog treba da opraštamo. Pre ili kasnije, i nama će biti potreban oproštaj (Matej 7:12). Međutim, postoji nešto važnije zbog čega treba da opraštamo. O tome je apostol Pavle govorio u Kološanima 3:13. (Pročitajte.)

Pošto smo svi nesavršeni, ponekad možemo iznervirati ili uvrediti druge, a tako i oni nas (Rimljanima 3:23). Kako onda možemo sačuvati mir s drugima? Pavle nas je pod Božjim nadahnućem savetovao da im damo prostora za greške i da im opraštamo. Taj savet je jednako važan i danas posle skoro dve hiljade godina. Pogledajmo pobliže te Pavlove reči.

„Podnosite jedni druge.“ Izraz „podnositi“ je prevod grčke reči koja ukazuje na toleranciju i suzdržljivost. U jednoj knjizi stoji da hrišćani tako postupaju kada „imaju strpljenja u ophođenju sa onima čije ih mane i karakterne crte nerviraju“. Izraz „jedni druge“ govori nam da se to očekuje od obe strane. Dakle, kada smo svesni da i mi imamo mane koje smetaju drugima, nećemo dozvoliti da ono što nam smeta kod drugih naruši naše dobre odnose s njima. Ali šta ako nas neko uvredi?

„Spremno opraštajte jedni drugima.“ Prema jednom biblisti, grčka reč prevedena sa „spremno oprostiti“ nije „uobičajena reč za popuštanje ili opraštanje [...] već reč sa širim značenjem koja naglašava velikodušnost u opraštanju“. U jednoj knjizi se kaže da ta reč znači „uraditi nešto dobro za nekoga, učiniti nekome uslugu“. Mi pokazujemo velikodušnost time što spremno opraštamo drugima, čak i kada imamo opravdanu pritužbu. Zašto bismo nekome učinili takvu uslugu? Jedan razlog je taj što će i nama možda vrlo brzo biti potrebna takva vrsta usluge od iste osobe.

„Kao što je Jehova spremno oprostio vama, tako činite i vi.“ Najvažniji razlog zbog kog treba da spremno opraštamo drugima jeste taj što Jehova Bog spremno oprašta nama (Mihej 7:18). Razmislimo na trenutak o velikoj milosti koju Jehova ukazuje onima koji se kaju za svoje grehe. Za razliku od nas, Jehova nikada ne greši. Pa ipak, spremno i potpuno oprašta ljudima koji se kaju, iako zna da oni nikada njemu neće morati da nešto oproste. Jehova je zaista najbolji primer osobe koja spremno oprašta!

Jehova je najbolji primer osobe koja spremno oprašta onima koji se kaju

Jehovino milosrđe nas privlači i podstiče nas da ga oponašamo (Efešanima 4:32–5:1). Dobro je da se pitamo: ’Pošto mi Jehova velikodušno oprašta, kako bih mogao uskratiti oproštaj nesavršenom čoveku kome je iskreno žao zbog onoga što mi je učinio?‘ (Luka 17:3, 4).