Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 PRIBLIŽIMO SE BOGU

„Bog voli onoga ko radosno daje“

„Bog voli onoga ko radosno daje“

Kada dobijete neki poklon, šta vam najviše znači? Nesumnjivo bi većina rekla da više voli da dobije poklon koji je dat iz ljubavi nego iz osećaja dužnosti. Kada je reč o davanju, važni su nam motivi onog ko daje. To je takođe važno i Bogu. Pogledajmo reči koje je apostol Pavle pod Božjim nadahnućem napisao u 2. Korinćanima 9:7.

Zašto je Pavle napisao te reči? Želeo je da podstakne svoju braću u Korintu da materijalno podupru siromašne suvernike u Judeji. Da li ih je prisiljavao da pruže pomoć? Baš naprotiv. On je rekao: „Neka svako učini kako je odlučio u srcu, ne nerado ili na silu, jer Bog voli onoga ko radosno daje.“ Osmotrimo detaljnije njegov poziv.

„Neka svako učini kako je odlučio u srcu.“ Hrišćani daju zato što su tako odlučili „u srcu“, zapaža Pavle. Oni pri tom uzimaju u obzir i potrebe svojih suvernika. Reč „odlučiti“ u sebi nosi misao o prethodnom razmišljanju i planiranju. Dakle, hrišćanin razmišlja o potrebama suvernika i o tome šta on može učiniti da bi zadovoljio te potrebe (1. Jovanova 3:17).

Ne nerado ili na silu.“ Iz ovih reči se vidi da postoje dve vrste davanja koje nemaju mesta među pravim hrišćanima. Onaj koji nerado daje „u srcu je žalostan jer se rastaje od svog novca“, objašnjava se u jednom delu. Onaj koji na silu daje oseća da je primoran na to. Ko od nas želi da dobije poklon od nekoga ko daje nerado ili pod prisilom?

„Bog voli onoga ko radosno daje.“ Hrišćanin treba da daje radosno, kaže Pavle. Zaista, sreća proističe iz ispravno motivisanog davanja (Dela apostolska 20:35). Takva radost se teško može sakriti. Kada neko „radosno daje“, to je odraz njegovih unutrašnjih osećanja, a i vidi se na njemu. Mi uživamo kada vidimo da neko radosno daje. U tome uživa i Bog. Jedan drugi biblijski prevod kaže: „Bog voli onog ko voli da daje“ (Contemporary English Version).

„Bog voli onog ko voli da daje“

Reči apostola Pavla su važno načelo kojim se hrišćani vode. Mi svesrdno trošimo svoje vreme, energiju i materijalna sredstva na druge, posebno na one kojima je potrebna pomoć. To činimo zato što to istinski želimo i zato što uživamo da budemo velikodušni. Zbog takvog davanja ne samo što ćemo biti srećni već ćemo i obradovati Boga jer on „voli onoga ko radosno daje“.

Predlog za čitanje Biblije u septembru

1. i 2. Korinćanima