Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 PRIBLIŽIMO SE BOGU

’Njegova nevidljiva svojstva jasno se vide‘

’Njegova nevidljiva svojstva jasno se vide‘

Da li verujete u Boga? Možete li navesti neki dokaz da on postoji? Mi smo zapravo okruženi dokazima da postoji Stvoritelj koji je mudar, moćan i koji nas voli. Da li su oni uverljivi? Da bismo odgovorili na to pitanje, pogledajmo šta je apostol Pavle napisao u svojoj poslanici hrišćanima u Rimu.

Pavle je rekao: „[Božja] nevidljiva svojstva, naime njegova večna moć i božanstvo, jasno se vide još od stvaranja sveta, budući da se razabiru po onome što je stvoreno, tako da ti ljudi nemaju izgovora“ (Rimljanima 1:20). Kao što je Pavle istakao, Stvoritelj je takoreći stavio potpis na delo svojih ruku. Pogledajmo pobliže Pavlove reči.

On je rekao da se Božja svojstva mogu videti „još od stvaranja sveta“. U ovom kontekstu, grčka reč prevedena kao „svet“ ne odnosi se na našu planetu. Ona označava čovečanstvo. * Dakle, Pavle je rekao da čovek, još od kada je stvoren, ima priliku da vidi Božje osobine u svemu što je stvoreno.

Dokazi se nalaze svuda oko nas. Oni nisu skriveni u prirodi već se jasno vide. Od najvećeg do najmanjeg, sva dela stvaranja otkrivaju ne samo da postoji Stvoritelj već i da ima predivne osobine. Zar nije dokaz Božje mudrosti to što je u prirodi sve izvanredno osmišljeno? Zar nam nebo posuto zvezdama i ogromni morski talasi ne pokazuju njegovu moć? Zar ne vidimo njegovu ljubav u raznovrsnoj hrani koja prija našem nepcu, kao i u predivnom prizoru zalaska sunca? (Psalam 104:24; Isaija 40:26).

Koliko su očigledni ti dokazi? Toliko su jasni da oni koji ih ne vide i zato odbijaju da veruju u Boga zapravo „nemaju izgovora“. Jedan teolog je to ovako objasnio: Zamislite vozača koji ignoriše znak za obavezno skretanje. Policajac ga zaustavlja i piše kaznu. Vozač pokušava da ga uveri da nije video znak. Ali njegove reči nemaju težinu jer je znak jasno uočljiv a on nema problema sa vidom. Osim toga, svaki vozač ima odgovornost da zapaža znakove i postupa u skladu s njima. Isto je i sa dokazima o Božjem postojanju koje nalazimo u prirodi. Taj „znak“ je jasno uočljiv. A mi smo bića obdarena razumom i možemo ga videti. Zato nemamo izgovor ako ga ignorišemo.

Stvoritelj je takoreći stavio potpis na delo svojih ruku

Božja dela stvaranja su zaista poput obimne knjige koja nam mnogo otkriva o Stvoritelju. Ali postoji jedna knjiga iz koje možemo naučiti daleko više o njemu — Biblija. Na njenim stranicama se nalazi odgovor na važno pitanje: Koja je Božja namera za zemlju i ljude? To saznanje nam pomaže da se približimo Bogu čija se ’nevidljiva svojstva jasno vide‘ u svetu oko nas.

Predlog za čitanje Biblije u avgustu:

Rimljanima 1-16

^ odl. 5 Biblija govori da je „svet“ kriv za greh i da mu je potreban spasitelj, na osnovu čega se jasno razume da se u tim kontekstima ovaj izraz odnosi na ljude a ne na našu planetu (Jovan 1:29; 4:42; 12:47).