Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 BIBLIJA MENJA ŽIVOTE

„Počeo sam ozbiljno da razmišljam o svom životu“

„Počeo sam ozbiljno da razmišljam o svom životu“
  • GODINA ROÐENJA: 1941.

  • ZEMLJA ROÐENJA: AUSTRALIJA

  • U PROŠLOSTI: PUŠIO I PIO

MOJ NEKADAŠNJI NAČIN ŽIVOTA:

Odrastao sam u Varijaldi, malom mestu u Novom Južnom Velsu. Tamošnje stanovništvo se bavi poljoprivredom — uzgojem ovaca, goveda, žitarica i drugih useva. To je čist gradić u kom nema mnogo kriminala.

Kao najstarije od desetoro dece, već sa 13 godina sam počeo da radim kako bih pomagao u izdržavanju porodice. Pošto sam imao slabo obrazovanje, pronalazio sam poslove na farmama. Sa 15 godina sam radio kao stočar i pripitomljavao sam konje.

Rad na farmi je imao i dobre i loše strane. Uživao sam u poslu, kao i u prelepom okruženju. Sedeo bih pored logorske vatre i posmatrao mesec i zvezdano nebo, dok se na večernjem povetarcu širio miris rastinja. Diveći se svemu tome, razmišljao sam da je neko sigurno to stvorio. S druge strane, na farmi sam bio izložen lošim uticajima. Ljudi oko mene su puno psovali i lako sam mogao doći do cigareta. Ubrzo su psovanje i pušenje bili sastavni deo mog života.

Kada sam napunio 18, otišao sam u Sidnej. Želeo sam da pristupim vojsci ali bio sam odbijen zbog nedovoljnog obrazovanja. Zaposlio sam se i ostao u Sidneju godinu dana. Tada sam prvi put došao u kontakt s Jehovinim svedocima. Pozvali su me na njihov sastanak i odmah sam u njihovim učenjima prepoznao zvuk istine.

Međutim, ubrzo nakon toga sam odlučio da se vratim australijskoj divljini. Doselio sam se u Gundivindi u Kvinslendu. Pronašao sam posao, oženio se i, nažalost, počeo da pijem.

Nakon rođenja naša dva sina, počeo sam ozbiljno da razmišljam o svom životu. Setio sam se  onoga što sam čuo na sastanku Jehovinih svedoka u Sidneju i odlučio da nešto preduzmem.

Pronašao sam jednu staru Stražarsku kulu na kojoj se nalazila adresa podružnice Jehovinih svedoka u Australiji. Nakon što sam im poslao pismo tražeći pomoć, posetio me je jedan ljubazan Svedok. Nedugo zatim, počeo sam da proučavam Bibliju sa njim.

KAKO MI JE BIBLIJA PROMENILA ŽIVOT:

Proučavajući Bibliju shvatio sam da moram iz korena da promenim život. Posebno su me pogodile reči iz 2. Korinćanima 7:1. Tamo se nalazi podsticaj: „Očistimo se od svake prljavštine tela.“

Odlučio sam da prestanem da pušim i da se opijam. Nije mi bilo lako jer su ti poroci dugo bili sastavni deo mog života. Ali bio sam rešen da svojim životom ugodim Bogu. Najviše mi je pomoglo to što sam se trudio da primenim načelo iz Rimljanima 12:2: „Ne dajte da vas i dalje oblikuje ovaj svet, nego se preobrazite obnavljanjem svog uma.“ Uvideo sam šta moram da radim da bih odbacio svoje štetne navike. Morao sam da promenim način razmišljanja i da na te navike gledam onako kako Bog gleda. Uz njegovu pomoć, uspeo sam da ostavim cigarete i piće.

’Uvideo sam da moram da promenim način razmišljanja da bih odbacio svoje štetne navike‘

Međutim, najteže mi je bilo da prestanem da psujem. Znao sam koji savet se nalazi u Efešanima 4:29: „Nikakva ružna reč da ne izlazi iz vaših usta.“ Pa ipak, nisam mogao odmah da očistim svoj govor. U tome mi je pomoglo duboko razmišljanje o rečima iz Isaije 40:26. Tamo se o zvezdanom nebu kaže: „Podignite oči i gledajte! Ko je sve to stvorio? Onaj koji vojsku njihovu izvodi na broj, i sve ih po imenu zove. Zbog njegove ogromne moći i velike sile ne izostaje nijedno.“ Ako je Bog imao moć da stvori ogroman svemir kome sam se toliko divio, on svakako može i meni dati snagu da se promenim kako bih mu ugodio. Uz nebrojene molitve i svesrdan trud, postepeno sam uspeo da promenim način izražavanja.

KAKO MI JE TO KORISTILO:

Zbog svog zanimanja, nisam imao puno prilika da razgovaram s drugima jer na farmama na kojima sam radio nisam sretao puno ljudi. Pa ipak, zahvaljujući pouci na sastancima Jehovinih svedoka, poboljšao sam se u komunikaciji i naučio da izražavam svoje mišljenje. To mi je pomoglo da drugima prenosim dobru vest o Božjem Kraljevstvu (Matej 6:9, 10; 24:14).

Već nekoliko godina služim kao starešina u svojoj skupštini. Trudim se da dajem sve od sebe dok pomažem svojim suvernicima, i to smatram čašću. Međutim, najveću radost mi pričinjava to što služim Bogu zajedno sa svojom dragom ženom i divnom decom.

Zahvalan sam Jehovi što me je poučio iako imam skromno obrazovanje (Isaija 54:13). Potpuno se slažem sa onim što stoji u Poslovicama 10:22: „Blagoslov od Jehove obogaćuje.“ Moja porodica i ja se unapred radujemo što ćemo u budućnosti još više učiti o Jehovi i služiti mu zauvek.