Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 PRIBLIŽIMO SE BOGU

On ’puni naša srca do sitosti‘

On ’puni naša srca do sitosti‘

Da li je Jehovi stalo do nas ili je ravnodušan kada vidi nevolje koje pogađaju ljude? Ono što o tome saznajemo iz Svetog pisma ispunjava naše srce toplinom. Bogu je i te kako stalo do svakog čoveka i želi da svi budemo srećni. On svakog dana pruža obilje dobrih stvari ljudima — čak i onima koji mu nikada nisu zahvalili za to. Osmotrimo šta je o tome rekao apostol Pavle. (Pročitajte Dela apostolska 14:16, 17.)

Obraćajući se stanovnicima Listre koji nisu služili Bogu, Pavle je rekao: „[Bog] je u prošlim naraštajima dopustio da svi narodi idu svojim putevima, ali ni tada vas nije ostavio bez svedočanstva o sebi čineći dobro, dajući vam kišu s neba i plodonosna vremena, puneći vaša srca do sitosti jelom i veseljem.“ Kako se to odnosilo na Pavlove slušaoce?

Stanovnicima Listre nije bilo teško da uvide istinitost Pavlovih reči. Živeli su na plodnom, dobro navodnjenom području i bavili se poljoprivredom. Ali Pavle ih je podsetio na to da im Bog daje kišu i plodonosna vremena. Dakle, svaka obilna žetva i svaki ukusan obrok bio je izraz Božje dobrote.

U Pavlovim rečima se kriju važne pouke o Jehovi Bogu.

Jehova nam je dao slobodnu volju. Pavle je rekao da je Jehova dozvolio svim narodima da „idu svojim putevima“. U jednom priručniku za prevođenje Biblije stoji da ovaj izraz može značiti „da rade ono što im je drago“ ili „da čine ono što misle da je najbolje“. Jehova nikoga ne primorava da mu služi. On nas je obdario slobodnom voljom — sposobnošću da sami biramo kako ćemo živeti (Ponovljeni zakoni 30:19).

Jehova želi da ga upoznamo. On nas nije „ostavio bez svedočanstva“, objasnio je Pavle. Prema ranije pomenutom priručniku, ovaj izraz se može prevesti i na sledeći način: „On je jasno pokazao ljudima kakav je on Bog.“ Sve što je Bog stvorio glasno svedoči o njegovim ’nevidljivim svojstvima‘, kao što su dobrota, mudrost, moć i ljubav (Rimljanima 1:20). Jehova je u Bibliji otkrio mnogo toga o sebi (2. Timoteju 3:16, 17). Zar nije očigledno da on želi da ga upoznamo?

Bog svakog dana pruža obilje dobrih stvari ljudima — čak i onima koji mu nikada nisu zahvalili za to

Jehova želi da budemo srećni. On ’puni naša srca do sitosti jelom i veseljem‘, rekao je Pavle. Čak i grešnik koji ne služi Jehovi može uživati u hrani do sitosti i može donekle biti srećan. Međutim, Bog želi da pronađemo pravu sreću koja je neprolazna. To je moguće samo ako saznamo istinu o njemu i u skladu s njom postupamo (Psalam 144:15; Matej 5:3).

Mi svakog dana osećamo Jehovinu dobrotu. Da li biste želeli da saznate više o tome kako možete pokazati zahvalnost Bogu koji ’puni naša srca do sitosti jelom i veseljem‘?

Predlog za čitanje biblije u julu:

Dela apostolska 11–28