Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 BIBLIJA MENJA ŽIVOTE

„Želeli su da se sam uverim u istinu“

„Želeli su da se sam uverim u istinu“
  • GODINA ROÐENJA: 1982.
  • ZEMLJA ROÐENJA: DOMINIKANSKA REPUBLIKA
  • U PROŠLOSTI: VASPITAVAN KAO MORMON

MOJ NEKADAŠNJI NAČIN ŽIVOTA:

Rodio sam se u Santo Domingu, u Dominikanskoj Republici. Bio sam najmlađe od četvoro dece. Moji roditelji su imali dobro obrazovanje i želeli su da njihova deca odrastaju u društvu dobrih i poštenih ljudi. Četiri godine pre mog rođenja, upoznali su mormonske misionare. Bila su to dva mladića koji su svojom urednošću, čistoćom i lepim manirima ostavili dubok utisak na njih. Zato su moji roditelji ubrzo odlučili da se priključe Crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, i tako budu među prvim mormonima u našoj zemlji.

Dok sam odrastao, uživao sam u društvenim aktivnostima crkve i cenio sam to što je akcenat stavljan na porodični život i moralne vrednosti. Bio sam ponosan što sam mormon i postavio sam sebi cilj da budem misionar.

Kada sam imao 18 godina, preselili smo se u Sjedinjene Države kako bih mogao da steknem više obrazovanje. Oko godinu dana kasnije, kod nas na Floridu u posetu su došli tetka i teča koji su Jehovini svedoci. Pozvali su nas da zajedno odemo na biblijski kongres. Oduševilo me je to što su svi oko mene pratili čitanje stihova u svojoj Bibliji i hvatali beleške. Zato sam i ja tražio olovku i papir.

Pošto su tetka i teča čuli da želim da postanem misionar, nakon tog kongresa su rekli da mi mogu pomoći da upoznam Bibliju. Svidela mi se ta ideja jer sam bolje poznavao Mormonovu knjigu nego Sveto pismo.

KAKO MI JE BIBLIJA PROMENILA ŽIVOT:

Kad bih sa tetkom i tečom telefonom razgovarao o Bibliji, uvek su me podsticali da upoređujem svoja verovanja sa biblijskim učenjima. Želeli su da se sam uverim u istinu.

 Bilo je puno toga u mormonskoj religiji što sam prihvatio, ali nisam bio siguran da li za to postoji biblijski temelj. Tetka mi je poslala časopis Probudite se! od 8. novembra 1995, koji su izdali Jehovini svedoci i u kom se nalaze članci o mormonskoj religiji. Iznenadio sam se kada sam shvatio da postoje mnoga mormonska učenja za koja nisam znao. To me je podstaklo da pretražim zvanični veb-sajt mormona i uverim se da li je istina ono što piše u Probudite se! Bilo je tako, a u to sam bio još sigurniji nakon posete mormonskim muzejima u Juti.

Uvek sam verovao da su Mormonova knjiga i Biblija u saglasnosti. Ali kada sam počeo pažljivije da čitam Bibliju, primetio sam neslaganja između mormonskih učenja i onoga što stoji u Bibliji. Na primer, u Jezekilju 18:4, Biblija kaže da duša umire. Međutim, u Mormonovoj knjizi, u Almi 42:9 stoji: „Duša nikada ne umire.“

Pored doktrinarnih neslaganja, zbunjivale su me i nacionalističke ideje mormona. Primera radi, oni veruju da je edenski vrt bio u okrugu Džekson, u saveznoj državi Misuri. Crkvene vođe kažu da kada „Kraljevstvo Božje zavlada, zastava Sjedinjenih Država će se neokaljana ponosno vijoriti na jarbolu slobode i jednakih prava“.

Pitao sam se kako se u tu sliku uklapa zemlja u kojoj sam se rodio — ili neka druga zemlja na svetu. To sam pomenuo jedne večeri kada me je telefonom pozvao mladi mormon koji se obučavao za misionara. Otvoreno sam ga pitao da li bi se on borio protiv mormona iz druge zemlje ako bi izbio rat. Iznenadio me je njegov potvrdan odgovor! Dublje sam istraživao mormonska učenja i razgovarao sa vođama svoje crkve. Rekli su mi da su odgovori na moja pitanja deo tajne koja će biti otkrivena jednog dana kada svetlost jače zasja.

Razočaran tim objašnjenjem, iskreno sam razmišljao o sebi, o tome zašto želim da postanem mormonski misionar. Shvatio sam da me je ta ideja privlačila isto kao što bi me privukao i neki humanitarni rad. Takođe sam imao želju da me drugi poštuju. Ali o Bogu sam malo toga znao. Iako sam mnogo puta čitao Bibliju, nisam je zapravo cenio. Nisam ništa znao o Božjoj nameri za zemlju i ljude.

KAKO MI JE TO KORISTILO:

Putem proučavanja Biblije s Jehovinim svedocima, naučio sam koje je Božje ime, šta se dešava prilikom smrti, koja je Isusova uloga u ispunjenju Božje namere i još mnogo toga. Konačno sam bolje razumeo tu divnu knjigu i rado sam s drugima razgovarao o onome što sam učio. Uvek sam znao da Bog postoji, ali sada mogu u molitvi da mu se obraćam kao najboljem prijatelju. Krstio sam se kao Jehovin svedok 12. jula 2004, a šest meseci kasnije sam počeo da punovremeno propovedam.

Pet godina sam radio u svetskoj centrali Jehovinih svedoka u Bruklinu. Veoma me je radovalo što sam mogao da učestvujem u proizvodnji Biblija i biblijske literature koja koristi milionima ljudi širom planete. I dalje mi veliku radost pričinjava to što pomažem drugima da upoznaju Boga.