Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 Poučimo svoju decu

Pohlepa je skupo koštala Gijezija

Pohlepa je skupo koštala Gijezija

DA LI si nekada žarko želeo nešto? * Ako jesi, onda nisi jedini. Ali da li treba da lažeš da bi dobio ono što želiš?— Naravno da ne treba. To rade oni koji su pohlepni. Hajde da vidimo zašto je pohlepa skupo koštala čoveka po imenu Gijezije. On je bio sluga Jeliseja, proroka pravog Boga Jehove.

Jelisej i Gijezije su živeli davno, oko 1 000 godina pre nego što se na zemlji rodio Božji Sin, Isus. Jehova je preko Jeliseja činio neke izvanredne stvari — činio je čuda! Na primer, Biblija govori o jednom važnom čoveku iz sirijske vojske koji je imao strašnu bolest gubu. Niko ne može da ga izleči, ali Jelisej uspeva.

Kada Jelisej u Božje ime pomaže ljudima, nikada ne uzima novac za to. Da li znaš zašto?— Zato što on zna da ta čuda dolaze od Jehove, a ne od njega. Naman je toliko srećan što je izlečen da želi Jeliseju da pokloni zlato, srebro i lepu odeću. Jelisej to odbija, ali Gijezije žarko želi te poklone.

Nakon što Naman odlazi, Gijezije bez Jelisejevog znanja trči za njim i stiže ga. Da li znaš šta mu govori?— ’Jelisej me je poslao da ti kažem da su nam upravo došla dva gosta. Trebaju mu dve nove haljine za njih.‘

 Ali to je laž! On je izmislio priču o gostima zato što želi za sebe odeću koju je Naman hteo da pokloni Jeliseju. Naravno, Naman ne zna za to. Zato mu rado daje poklone. Čak mu daje i više nego što je tražio. Da li znaš šta se nakon toga događa?

Kada Gijezije stiže kući, Jelisej ga pita: ’Gde si bio?‘

’Nigde nisam išao‘, odgovara on. Međutim, Jehova je otkrio Jeliseju šta je Gijezije uradio. Zato Jelisej kaže: ’Ovo nije vreme za uzimanje novca i odeće!‘

Gijezije je uzeo novac i odeću koji mu ne pripadaju. Zato Bog dopušta da Namanova guba pređe na njega. Šta misliš, šta možemo naučiti iz ovoga?— Jedna stvar koju učimo jeste da ne treba da izmišljamo i pričamo neistinite priče.

Zašto je Gijezije izmislio priču i lagao?— Zbog toga što je bio pohlepan. Želeo je ono što nije njegovo i bio je spreman da laže da bi to dobio. Zbog toga je bio ozbiljno bolestan do kraja života.

Zapravo, Gijezije je doživeo nešto mnogo gore od gube. Da li znaš šta?— Izgubio je Božju naklonost i ljubav. Nemojmo nikada dozvoliti da nam se to desi! Budimo dobri i spremni da delimo ono što imamo.

^ odl. 3 Ukoliko čitate s detetom, crta treba da vas podseti da zastanete i podstaknete dete da se izrazi.